Bilfingerkreuz

Bij het terugkijken in de Gids voor het Belgische Luchtvaartpatrimonium, las ik bij de crash-plaats in Solwaster (blz 178) dat dit nogal een afgelegen plaats was … verdubbel dit nogmaals en je komt uit bij het Bilfingerkreuz in Eupen. Dit is echt de plaats om als luchtvaartfanaat naar toe te trekken in om het even welk seizoen. Je zal er steeds versteld staan van de rust van deze plaats.

Het Bilfingerkreuz werd opgericht ter ere van Horst Bilfinger uit Mannheim die hier op 23-jarige leeftijd het leven liet op 17 augustus 1943 toen hij ten strijde trok tegen de ‘Amerikaanse bommenwerpers’. Zijn toestel crashte net achter de plaats waar het kruis zich bevind, de crashplaats is nog steeds zeer goed zichtbaar. In 2003 werd het oorspronkelijke kruis vervangen door het exemplaar dat er nu staat.

Het is bij mijn weten het enige crash-monument in ons land dat is opgedragen aan een Luftwaffe-piloot, verwacht echter géén monument met alle pracht en glorie, het is een eenvoudig houten kruis doch goed voor een namiddag wandelplezier.

 

Info Peter Dierckx (januari 2009)

Beelden:
Datum gebeurtenis:
17/08/1943
Datum registratie:
18/01/2009
Locatie:
Bilfingerkreuz
Adres:
Natuurgebied Hohes Venn, langs de oude ‘Pilgerweg’ (pelgrimsweg) door het Steinley Venn op de rand van Malmedy en Eupen (kaart geeft de plaats bij benadering)

FEEDBACK

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ce site utilise des cookies pour optimiser votre expérience utilisateur. En continuant à surfer sur Internet, vous acceptez notre politique de confidentialité et d’utilisation de cookies. Accepter Lire Plus