Monument voor de bemanning van de Lancaster III LL810 BQ-K 550 Sqn

Op zondag 28 mei 2017 onthulden de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk en de burgemeester van Lichtervelde een monument bij de plek waar 73 jaar geleden, op 28 mei 1944, de Lancaster III LL810 BQ-K van 550 Squadron neerstortte. De zeven bemanningsleden, drie Canadezen en vier Britten, verloren het leven.
De bemanningsleden rusten op de gemeentelijke begraafplaats van Wevelgem (CWGC): Sergeant Charles Aidan Bonner, Air Gunner, RAF Volunteer Reserve, Sergeant Albert Henry Brown, Air Gunner, RAF Volunteer Reserve, Sergeant Ronald Archibald Drury, Flight Engineer, RAF Volunteer Reserve, Sergeant Arthur Graham Hall, Radio Operator/Air Gunner, RAF Volunteer Reserve, Pilot Officer Frank George Lebano, Air Bomber, RCAF, Pilot Officer Donald McCrae, Pilot, RCAF, Flying Officer Martin Shapiro, Navigator, RCAF.
Op zondag 28 mei 1944 explodeerde de Lancaster III LL810 van het 550 Squdron RAF boven Lichtervelde. Een vloot van 15 vliegtuigen had die nacht haar basis in North Killingholme (Lincolnshire) verlaten om spoorweginstallaties van de staalindustrie in Rothe Erde bij Aachen te bombarderen. Bij de terugkeer haalen de Duitsers twee toestellen uit de lucht. Eén stortte neer in de buurt van het Waals-Brabantse dorp Rebecq (Lancaster JA712-BQ-H) en het tweede, de Lancaster LL810 BQ-K wordt (vermoedelijk) door een Duitse nachtjager beschoten en ontploft in de omgeving van de hofstede ‘t Goed ter Scheure.
Wilfred Burie van de Association du Mémorial uit Rébecq bezorgde de onderzoekers in Lichtervelde de eerste informatie over het toestel. De lokale heemkring TERF zocht verder naar de historiek van het verhaal en nam initiatief tot de oprichting van een monument. Bart Van Reybrouck zorgde voor een steen, steenkapper Roland Verduyn kapte er de namen van de gesneuvelden en de gemeente ondersteunden het initiatief. K.H. De Burgersgilde en K.F. Sint-Cecilia De Zwaan luisteren de plechtigheid op met ‘Te Velde’, de ‘Last Post’, ‘The Reveille’ en de volksliederen van UK, Canada, Europa, De Vlaamse Leeuw en de Brabançonne. Families van de omgekomen mannen waren aanwezig op de plechtigheid. Er waren toespraken van burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn, Wilfred Burie (Association du mémorial de Rébecq), Filip Van Devyvere (voorzitter heemkundige kring Karel van de Poele) en de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk.
De foto’s tonen de onthulling door de ambassadeur en de burgemeester, steenkapper Roland Verduyn (rechts van het monument) en zijn familie.
Bronnen, dank:
http://heemkringlichtervelde.wikidot.com/
Luc Haeghebaert, bibliothecaris – erfgoedambtenaar

Guido Bouckaert

Beelden: © Archief Luc Haeghebaert | © Guido Bouckaert, 02/07/2017 | © Tom Brinckman, 10/07/2017
Datum gebeurtenis:
28/05/1944
Datum inhuldiging:
28/05/2017
Datum registratie:
03/07/2017
Eigenaar:
Gemeente
Locatie:
Monument voor de bemanning van de Lancaster III LL810 BQ-K 550 Sqn
Adres:
Carpoolparking aan de E403, Koolskampstraat, Lichtervelde
Lengtegraad:
3°10’01.9″E
Breedtegraad:
51°00’40.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer