Graven van Korporaal OV leerling piloot Gabriel Kasel, Korporaal OV leerling piloot Leon Van Dijck en Soldaat Ernest De Lissnyder

Op de oude begraafplaats van Juvisy-sur-Orge (Essonne/Île-de-France) rusten drie militairen die verbonden waren aan de Belgische Militaire Luchtvaart. Twee van hen kwamen om bij een vliegtuigongeval.

Korporaal Oorlogsvrijwilliger (OV) leerling piloot Gabriel Jean Albert Kasel, geboren in Aarlen op 7 maart 1897, omgekomen in Athis-Mons (Frankrijk) op 4 september 1918. Een vleugel – of een rolroer – van zijn Farman F.40 zou tijdens de vlucht zijn afgebroken. Het toestel was vertrokken vanop Juvisy-sur-Orge waar een vliegschool van de Belgische Militaire Luchtvaart was gebaseerd.

Korporaal OV leerling piloot Leon Eugene Marie Van Dijck, geboren in Halle op 18 december 1895, vloog met zijn Farman MF.11 in Juvisy-sur-Orge tegen een berm tijdens een scholingsvlucht en overleed op 22 mei 1918 in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. (Schrijfwijze ‘Van Dijck’ volgens het Belgian War Dead Register en ‘Van Dick’ op zijn grafkruis.)

Soldaat Ernest Alphonse Marie De Lissnyder, geboren te Brugge op 20 mei 1885
soldaat 2de klasse militiejaar 1905, overleed aan de gevolgen van een longontsteking in het Hôpital Auxiliaire No. 250 in Juvisy-sur-Orge op 4 augustus 1918. Hij was verbonden aan de vliegschool van Juvisy. In de Hangar Flying-databank wordt hij ook vermeld bij het oorlogsmonument in Brugge (Gedenkplaat voor drie personen in dienst van Militaire Luchtvaart, Karthuizerinnenstraat).
(Schrijfwijze ‘De Lissnyder’ volgens het Belgian War Dead Register en ‘De Lyssnider’ op zijn grafkruis.)

Verder liggen er ook de volgende Belgische militairen begraven: Albert Adolphe Joseph Brognez en Arthur Alfred Van Broeck.

Steven Volckaerts ging de graven en het oorlogsmonument op de begraafplaats bekijken en bevestigde dat enkel de namen van de Franse gesneuvelden op het monument zijn vermeld.

Bronnen: Belgian War Dead Register (www.wardeadregister.be), http://albindenis.free.fr/Site_escadrille/departement91.htm,
http://albindenis.free.fr/Site_escadrille/Ecoles_Juvisy.htm,
informatie Steven Volckaerts.

Beelden: © Steven Volckaerts
Datum gebeurtenis:
4/9/1918, 22/5/1918, 4/8/1918
Datum registratie:
3/7/2022
Locatie:
Graven van Korporaal OV leerling piloot Gabriel Kasel, Korporaal OV leerling piloot Leon Van Dijck en Soldaat Ernest De Lissnyder
Adres:
12 Rue Petit, 91260 Juvisy-sur-Orge, Frankrijk
Lengtegraad:
2°22’03.0″E
Breedtegraad:
48°41’38.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer