Infobord voor vliegveld Lodi (Hertsberge)

Ricky Van Dyck bezorgde ons foto’s van het infobord voor de vliegveld Lodi in Oostkamp bij Brugge. Een beetje zoeken op het internet bracht ons bij het boek ‘Oostkamp en Hertsberge in de Eerste Wereldoorlog’ van Wim Deneweth (uitgegeven bij Heemkundige Kring Oostkamp in 2017). In dit boek is een heel hoofdstuk gewijd aan de luchtvaart en daaruit leerden we dat Oostkamp niet minder dan vijf vliegvelden telde tijdens de Grote Oorlog.

Er waren de vliegvelden Arents of Flugplatz Oostkamp West, en vliegveld Zwartegat of Flugplatz Oostkamp Ost, gelegen ten noorden van de dorpskern van Oostkamp.

Dan was er het vliegveld De Daele, of Flugplatz Erkegem Nord en West, gelegen te zuiden van de dorpskern Oostkamp en ten westen van Erkegem.

Er was ook de Flugplatz Ruddervoorde die echter niet in gebruik genomen is.

En dan was er uiteraard het vliegveld Lodi of de Flugplatz Nachtigal ten noorden van Hertsberge. De Duitse benaming Flugplatz Nachtigal verwijst naar de lokale plaatsnaam Nachtegaal.

De aanleg van deze vliegvelden begon in mei 1917 als voorbereiding op de Derde Slag om Ieper van 31 juli tot 10 november 1917. De enige Duitse eenheid waarvan met zekerheid geweten is dat ze vanaf vliegveld Lodi opereerden is Flieger Abteilung 13 (FA 13). Ze verloren er op 30 oktober 1917 een bemanning toen Lt. d.R. August Rott en waarnemer Lt Herbert Pass neerstortten.

Begin 1918 vertrekken de laatste Duitse eenheden van de Duitse luchtstrijdkrachten uit Oostkamp en vanaf eind maart 1918 mogen de terreinen terug gebruikt worden om dieren te laten grazen. De Duitse eenheden keerden niet meer terug naar de Oostkampse vliegvelden maar eind oktober 1918 opereerde bijna de voltallige Belgische Militaire Luchtvaart voor enkele weken te Oostkamp. Het 3e, 4e, 5e, 6e en 8e Smaldeel streken voor enkele weken neer op Arents, Zwartegat en De Daele.

Alleen voor vliegveld Lodi is een infobord geplaatst omdat deze locatie nog min of meer in de oorspronkelijk staat bewaard is gebleven en de toevallige passant er nog een indruk kan opdoen hoe de situatie er ooit geweest is. De andere plaatsen zijn allen in de loop der jaren volgebouwd.

Beelden: © Ricky Van Dyck 2022
Datum registratie:
31/05/2022
Locatie:
Infobord voor vliegveld Lodi (Hertsberge)
Adres:
Het infobord is geplaatst op de hoek van de Lodistraat en de Proosdijstraat, Hertsberge, Oostkamp
Lengtegraad:
3°16’25.7″E
Breedtegraad:
51°06’58.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer