Overblijfselen toegang uitbreiding kazerne – Venesoen

Aan het einde van de doodlopende kazernestraat (tussen de huizen 74 en 127) vonden we de toegang tot de uitbreiding van de kazerne. Volgens getuige Jef Vermeiren stonden hier metalen barakken, leerlingen verbleven hier in de slaapzalen. We vinden hier een mooie bakstenen toegang tot de vroegere kazerne, de stenen wachthokjes zijn er nog. De metalen vlaggenhouders en ijzeren deuren zijn verroest. Er staan ook nog smalle metalen kleerkasten in het wachtlokaal. Boven het rechter wachthokje zit een gedenksteen “Kamp Kapt Vlieger Venesoen, 20 mei 1953”. Sgt François Venesoen DFC kwam om het leven op 6 juni 1944, de dag van de landing op Normandië. Zijn Spitfire Vb EN950 (350 Sqn) voerde ’s ochtends een patrouillevlucht uit. Na een glycol-lek moest Venesoen de formatie verlaten. Hij gebruikt zijn parachute ten ZW van Friston, over het kanaal. Ltn Siroux blijft een tijd boven hem cirkelen en ziet hoe hij zijn dinghy probeert te openen. Air Sea Rescue zou tevergeefs naar deze held zoeken.

Zicht op de site VENESOEN kant Kazernestraat. Werken door Intercommunale reeds aangevat. Het toeganshek en de gedenksteen Kapt Vlieger VENESOEN zijn nog aanwezig. De Intercommunale werd via Erfgoedbank Waasland gevraagd dit monument te behouden. Deze vraag zou gunstig onthaald zijn.

Beelden: © Omer Reyniers, 28/01/2008 | © Omer Reyniers, 28/01/2008 | © Paul Van Caesbroeck, 18/12/2006
Datum registratie:
19/12/2006
Eigenaar:
Stad
Adres:
Kazernestraat

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer