9100
Op maandag 3 september 2007 werd de gedenksteen voor een Franse bemanning die op 13 mei 1940 neerstortte (Jean Lux, Paul Colpin en Robert Sacquepee), op het kerkhof ‘Tereken’ te Sint-Niklaas ingehuldigd.
9100
Op maandag 3 september 2007 werd de gedenksteen voor een Franse bemanning die op 13 mei 1940 neerstortte (Jean Lux, Paul Colpin en Robert Sacquepee), op het kerkhof ‘Tereken’ te Sint-Niklaas ingehuldigd.
In Sint-Niklaas heeft de Old Balloon Collectors twee garages waar oude ballons worden opgeslagen. De Belgische verantwoordelijke is Danny Pauwels (Bosstraat 22, Meerhout, tel 0493 07 85 46). De enveloppes van de ballons worden regelmatig verlucht op meetings. Danny staat hier op de foto met zijn eerste ballon, de OO-BYE.
In de Kroonmolenstraat staat een monument voor de slachtoffers van bombardementen op Sint-Niklaas tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument is een ontwerp van Hubert Minebo. Onderaan de gedenkplaat zit een stuk van een Duitse bom die de wijk vrijwel geheel platlegde. Van aan het monument zien we nog twee huisjes (nr 22 en 24) die het bombardement hebben overleefd.
In deze tijd kunnen we zoiets nog moeilijk geloven maar in 1940 stond in de huidige Gasmeterstraat, tussen de gebouwen van de vroegere kazerne en enkele grote gasketels (“gasmeters”) een schoolgebouw. Toen de Duitsers op 17 mei 1940 deze straat bombardeerden waren de gevolgen dan ook dramatisch.
Aan het einde van de doodlopende kazernestraat (tussen de huizen 74 en 127) vonden we de toegang tot de uitbreiding van de kazerne. Volgens getuige Jef Vermeiren stonden hier metalen barakken, leerlingen verbleven hier in de slaapzalen. We vinden hier een mooie bakstenen toegang tot de vroegere kazerne, de stenen wachthokjes zijn er nog. De metalen vlaggenhouders en ijzeren deuren zijn verroest. Er staan ook nog smalle metalen kleerkasten in het wachtlokaal. Boven het rechter wachthokje zit een gedenksteen “Kamp Kapt Vlieger Venesoen, 20 mei 1953”.
In de Kazernestraat van Sint-Niklaas staan nog drie grote gebouwen van de kazerne die ooit het opleidingscentrum was van de Luchtmacht. De gebouwen die vroeger dienst deden voor Officieren/Mess Onderofficieren en “Troep” doen nu dienst als gerechtsgebouw. Alles wat herinnert aan de Luchtmacht werd van de gebouwen verwijderd. Enkele kazernegebouwen werden afgebroken, daar staat nu het nieuw complex van de post en de belastingen.
Waar nu het recreatiedomein De Ster is, gingen we met Raymond Heymans (°1934,†2014) zoeken naar de resten van een Duitse vliegtuigloods. Op de plaats waar nu een meer is, lag in 1939 een reservevliegveld dat ook door de Duitse bezetter werd gebruikt. Vermoedelijk hebben de Duitsers dit veld nooit als een volwaardig vliegveld in gebruik genomen. Een lokaal historicus publiceerde wel een foto van een Ju.52 die op dit vliegveld zou genomen zijn. Op Duitse documenten werd het vliegveld “Sterreken” genoemd.
Op het Tereken-kerkhof liggen graven van zeven gesneuvelden van een Lancaster I LL851 BQ-V van 550 Squadron (22 mei 1944).
Monument voor de omgekomen bemanning van de Lancaster I ‘London’s Pride and Joice’ LL851 BQ-V van 550 Sqn. De crew rust op het kerkhof Tereken van Sint-Niklaas.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer