Informatiebord Olt Robert Ravarin en René Delaunay

In bijlage een foto van de inhuldiging van de gedenkplaat voor Olt Robert Ravarin en Sgt René Delaunay (+3 september 1917) op 2 september 2017. U ziet ook een foto van Ravarin zelf  die tot 1921 begraven lag in Lichtervelde en toen naar Lyon overgebracht werd. Op Père Lachaise in Parijs heeft hij een gedenkplaat in het familiegraf van zijn moeders kant (Girod).

 

Blogbericht door Luc Haeghebaert & Benedict Wydooghe, 28 augustus 2017, Heemkundige Kring Lichtervelde Wikidot (http://heemkringlichtervelde.wikidot.com):

Op 4 augustus 1917 voerden de Franse piloten Robert Ravarin en René Delaunay een raid uit op het spoorwegstation van Lichtervelde. Daar stond een Duitse munitietrein gerangeerd. De aanval slaagde en de schade voor de Duitsers was enorm. Toen deze piloten, een maand later, tijdens de nacht van 2 op 3 september 1917, het exploot wilden herhalen, werden zij met hun toestel door de Duitse luchtafweer neergehaald. Hun vliegtuig stortte neer in een aardappelveld langs de Stegelstraat, het brandde uit en beide mannen verkoolden.

Om dit feit, dat precies honderd jaar geleden plaats vond, te herdenken nam de Heemkundige Kring samen met het gemeentebestuur het initiatief om een historisch infopaneel te plaatsen in de omgeving van die crash. Erfgoedcel TERF (projectvereniging BIE) subsidieert.

 

Op de site Renners in de Grote Oorlog vonden we deze informatie:

René Georges Delaunay werd geboren op 9 januari 1895 te Reims (Marne). Hij was lid van de Société Sportive de Sureses en van de Amicale Sportive Indépendante. Delaunay was voor de oorlog bij de betere amateurs en manifesteerde zich vooral in wedstrijden in de regio Parijs.

René Delaunay was sergeant (bombardier mittrailleur) bij de 2de Luchtgroep, Eskadron V-109 in een Voisin-vliegtuig. Hij behaalde zijn vliegtuigbrevet 2 oktober 1916. Hij werd samen met zijn piloot, onderluitenant Robert Ravarin, gedood tijdens een nachtbombardement op 3 september 1917 in de omgeving van Lichtervelde (België). Het overlijden van Delaunay werd vastgesteld door de rechtbank van de Seine op 15 september 1921 en overgeschreven in de registers van het 4de arrondissement van Parijs op 19 oktober 1921. Hij kreeg de eervolle vermelding “Mort pour la France”.

 

Zie http://nl.renners-in-de-grote-oorlog.wikia.com/wiki/Ren%C3%A9_Delaunay voor uitgebreider informatie over de crash.

 

Meer foto’s over de inhuldiging: www.lichtervelde.be/onthulling-monument-ravarin

 

 

Beelden: © Luc Haeghebaert, 02/09/2017 | © Archief Luc Haeghebaert | © Luc Haeghebaert, 02/09/2017
Datum gebeurtenis:
03/09/1917
Datum inhuldiging:
02/09/2017
Datum registratie:
14/11/2017
Adres:
Tweelindenstraat

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer