Gedenkplaat voor Kapt Vl ‘Omer’ Vander Linden, Fairey Firefly IIM Y-24

Corneille M Omer Vander Linden, geboren te Oudenaken (tegenwoordig Sint-Pieters-Leeuw) op 27 mei 1893, overleden Tourinnes-Saint-Lambert op 15 februari 1933. De kranten omschreven in hun verslag van het ongeval de locatie als Tourinnes-Saint-Lambert maar in het verslag van de begrafenis is de locatie Nil-Saint-Vincent. Deze twee plaatsen liggen langs mekaar.

Omer Vander Linden studeerde voor onderwijzer en behaalde zijn diploma in 1913. Waarschijnlijk vervulde hij aan het begin van de Eerste Wereldoorlog zijn dienstplicht. Op dat moment had hij een administratieve functie maar hij gaat terug naar zijn originele eenheid bij de infanterie. Hij neemt gedurende de oorlog deel aan vele gevaarlijke opdrachten en raakt op 7 maart 1918 gekwetst bij een bombardement op een vooruitgeschoven positie. Na de oorlog blijft hij in het leger en vraagt na enige tijd zijn overplaatsing aan naar de Militaire Luchtvaart.

Hij begon zijn opleiding als leerling-piloot met de 22e Promotie Officieren in 1923 en behaalde zijn burgerbrevet op 23 maart 1924. Zijn militair vliegbrevet behaalde hij op 16 juli 1924.

Tijdens de evaluatie van verschillende jachtvliegtuigen door de Militaire Luchtvaart van 27 tot 30 januari 1930 was hij de vaste piloot van de Renard Epervier.

Op 7 december 1930 vertrekt Kapitein Vander Linden, samen met Luitenant Robert Fabry in Breguet 19 OO-AKP (militaire serial B-5) naar Belgisch Congo waar ze op 15 december 1930 toekomen. Op 18 december 1930 vatten ze de terugvlucht aan. In Fort Lamy hebben ze motorproblemen die hen gedurende drie maanden ophouden. Op 30 maart 1931 komen ze terug aan in Brussel.

Op 8 juli 1932 neemt hij met Lt Servais in een nagelnieuwe Fairey Fox deel aan het ‘Circuit des Alpes’ in Zurich, Zwitserland. Ze winnen deze wedstrijd met een gemiddelde snelheid van 258 km/u over een afstand van 367 km.

Op 15 februari 1933 kwam hij om het leven bij een crash. Tijdens een schijngevecht kwam hij in botsing met de Firefly IIM Y-46 van Sgt Oscar Borizewitz van de jachtgroep van Schaffen. Kapt Vander Linden, met Firefly Y-24, stortte neer te Tourinnes-Saint-Lambert.

In zijn geboortedorp Oudenaken, tegenwoordig deel van Sint-Pieters-Leeuw, werd naast de kerkdeur een gedenkplaat aangebracht voor hun dorpsgenoot Omer Vander Linden. Bij ons bezoek aan Oudenaken hebben we ook tevergeefs gezocht naar het graf van Kpt Vl Omer Vander Linden. Talrijke graven op het kleine kerkhof werden al geruimd en mogelijk was dat van deze piloot erbij. Maar ondertussen konden we in de toenmalige dagbladen vinden dat Kpt Vander Linden begraven werd op de begraafplaats van Schaarbeek. In de dagbladen van dat moment was er ook al sprake om op de plaats van het ongeval, omschreven als ‘nabij de route du Prés, bij de Chapelle Sainte’ (we konden deze locatie niet terugvinden), om een gedenkteken op te richten. We weten niet of dit gedenkteken er effectief gekomen is en of het nog bestaat.

In 2021 verscheen in het Tijdschrift van de Werkgroep voor Streek- en Volkskunde van Sint-Pieters-Leeuw een artikel over Kapitein Omer Vander Linden.

Beelden: © Luc Wittemans 29/09/2022
Datum gebeurtenis:
15/02/1933
Datum registratie:
10/10/2022
Locatie:
Gedenkplaat voor Kapt Vl ‘Omer’ Vander Linden, Fairey Firefly IIM Y-24
Adres:
Sint-Pieters-Bandenkerk, Baasbergstraat 72, Oudenaken, Sint-Pieters-Leeuw
Lengtegraad:
4°11’57.4″E
Breedtegraad:
50°46’50.9″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer