Monument voor bemanning van Lancaster III ED629 PH-K 12 Sqn

Op 17 juni 1943 om 00.59 uur ’s ochtends stortte op de Grote Heide in Neerpelt de Lancaster III ED629 PH-K neer. Het toestel van het 12 Sqn ontplofte in de lucht en de brokstukken lagen verspreid op de Grote Heide. De Lancaster was geraakt door de boordwapens van Luitenant Werner Baake. Baake vloog die nacht in een Bf 110 van de 1ste Staffel van het Nachtjagdgeschader 1. Baake kwam op 15 juli 1964 nabij het Duitse Ansbach om het leven tijdens een trainingsvlucht met de Boeing 720-030B D-ABOP van Lufthansa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had hij 41 overwinningen behaald en hij werd onderscheiden met het Ritterkreuz.

De zevenkoppige bemanning was samen met 12 andere toestellen van het 12 Sqn op weg naar Keulen. Aanvankelijk werden ze begraven te Sint-Truiden, later werden ze overgebracht naar het Engelse militaire kerkhof van Heverlee.
De bemanning bestond uit : Pilot Sgt Arthur C. Aylard, Flight Engineer Sgt Joseph Scott, Navigator Sgt Thomas Alexander, Bomb Aimer Sgt Maurice Roy Williams, Wireless Operator/Air Gunner Sgt Henry Joseph Patrick Lackey, Air Gunner Sgt John Wilfred Noel Westlake en Air Gunner Sgt Rex Swain. Ze sneuvelden tijdens hun eerste operationele oorlogsmissie. Het monument staat op de kruising van de Achelsendijk met de Polsstraat.

De Heemkundige Kring Pelta Inferior organiseerde in november 2001 een tentoonstelling over de crash. Vincent Scott, neef van de omgekomen boordwerktuigkundige, en zijn echtgenote openden de tentoonstelling en onthulden gedenkplaten.

Beelden: © E. Kenis
Datum gebeurtenis:
17/06/1943
Datum registratie:
13/06/2006
Locatie:
Monument voor bemanning van Lancaster III ED629 PH-K 12 Sqn
Adres:
Kruising Achelsendijk met Polsstraat, Neerpelt, Pelt
Lengtegraad:
5°26’32.1″E
Breedtegraad:
51°14’45.0″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer