Wing Ops Bunker

De “Kerkom Wing.OPS Bunker” is gelegen achter de ‘Brouwerij Kerkom’ in Kerkom-bij-Sint-Truiden, langs de baan van St-Truiden naar Gingelom. Sinds 1995 is dit een privaat domein en volledig afgesloten voor nieuwsgierige blikken.

Info Bruno Leroi (Ere-LtKol v/h Vlw), 2 mei 2011:
Dit is het COC (combat operation center / WingOPS) of de bunker van waaruit in OT (oorlogstijd) alle operaties werden gecoördineerd. Het COC is te vinden achter de Brouwerij Bink.
Toen de basis noch actief was, stond de bunker er in een omgeving met heel wat bomen en struikgewas op een aarden rug, zodat de paar bovengrondse gebouwen nauwelijks op te merken waren vanaf de steenweg, Nadat je de toegangspoort (een ijzeren hekken) voorbij was stond er voor je aan de linkerzijde een houten “barak” met daarin het wachtlokaal en verblijfsruimte voor de wacht. Achteraan was er dan de toegang tot de eigenlijke bunker waarvan slechts een klein deel bovengronds is.
Een paar weken geleden ben ik er toevallig langs geweest en zag dat er van de site haast niets meer over blijft: alleen het betonnen gebouw dat toegang verleent tot de eigenlijke bunker staat er nog, het geheel is met prikkeldraad omringd. De brouwerij gebruikt nu de omgeving om op drukke dagen parking te bieden aan de bezoekers.

Info Bruno Leroi, 21 mei 2011:
EBST (Basis Brustem in OT, in VT OTW of Opleidings- en TrainingsWing, later 9WTrg): dit is inderdaad “onze” COC /Wing Ops. Zoals u op de foto kan zien staat de toegang tot de ondergrondse bunker er nu ‘open en bloot’ bij. Een foto toont een zicht op de Ops-ruimte waar op de ‘werkvloer’ -tegenover de ‘operatiewand’ (status van het vliegveld, status van de toestellen,kaarten enz.)- de CO zat omringd door al zijn rechtstreekse ondergeschikte commandanten van de verschillende groepen (verdediging zowel actief als passief, onderhoud, vlieggroep, enz.). In de hoogte zijn nog goed de lokalen te zien van de ‘ondersteunende diensten’ (als het ware de secretariaten van de verschillende groepscommandanten waar men permanent de evolutie van de situatie eigen aan de eigen dienst/groep minutieus bijhielden om zo hun groepscommandant onmiddellijk op de hoogte te kunnen brengen van nieuwe situaties. Zij hadden een perfect zicht op de ‘werkvloer’ door de voorover hellende schuine ramen zoals op de tower.

Beelden: ©Thierry Cardon, 10/06/2007
Datum registratie:
26/06/2007
Eigenaar:
Overheid
Locatie:
Achter de Brouwerij Bink. In een zijstraatje van de Naamsesteenweg, aan de rechterzijde komende van Sint-Truiden en rijdend in de richting van Gingelom.
Adres:
Bruine-Lieve-Vrouwstraat 10, Kerkom

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer