Kleine vliegtuigloodsen

In Maldegem vallen we van de ene verbazing in de andere. Het is duidelijk dat het hier gaat om een historisch belangrijke site die vrijwel onbekend is. Boer Aimée De Rijcke neemt ons op zijn landerijen mee naar een kleiner type loods, daarom niet minder belangrijk. Niettegenstaande zijn hoge leeftijd denkt Aimée nog glashelder. De man is kromgewerkt, zijn hadden zijn getekend door artritis. Hij vertelt ons met veel plezier over de oorlogsperiode, hoe hij het bevel kreeg om in 1941 binnen de 24 uur zijn huis te verlaten, zonder enige vergoeding. Nog tijdens de oorlog mocht hij terugkeren. Volgens Aimée werden de gebinten van de vliegtuigloodsen elders gemaakt, hier moesten ze geassembleerd worden. Dan kan de nummers verklaren die in de gebinten zijn gebeiteld. Eén van de loodsen was wat te smal gebouwd, men heeft dan een muur afgebroken en er een nieuw stuk bijgezet. We zien hier zowel de Duitse, Italiaanse als Engelse opschriften (Rauchen Verboten, Vietato Fumare, No Smoking). De drie opschriften vertellen vijf jaar oorlogsgeschiedenis. In de weilanden zien we nog andere gelijkaardige loodsen. Telkens is er een betonplaat voor de loodsen gegoten en een taxiweg naar de startbaan. In de kleine loodsen is er een bakstenen vloer. Verschillende loodsen waren verwarmd door metalen kachels, daarvan hebben we spijtig genoeg geen resten gezien. Aan ruïnes van loodsen merken we wel enkele schoorstenen.

Op 11 december 2006 kregen we het spijtige bericht dat Simonne, de bejaarde zus van Aimée, omgekomen was bij de brand van de boerderijwoning die zich nabij de oude loodsen bevond. Simonne was minder goed te been en Aimée woonde er al gans zijn leven mee samen. We dachten terug aan de enthousiaste manier waarop Aimée ons had ontvangen op zijn “Fliegerhorst Maldeghem”.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 07/04/2006 | © Paul Van Caesbroeck, 07/04/2006 | © Paul Van Caesbroeck, 07/04/2006
Datum gebeurtenis:
1940
Datum registratie:
01/06/2006
Eigenaar:
Privé
Adres:
Krommewege

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer