Graven van Corporal Sydney Howard Hichens, RAFVR, en Driver Herbert Davis, RASC

Op het Commonwealth-perk van het Lorette kerkhof van Ath zijn 17 gesneuvelden begraven waarvan 4 niet geïdentificeerde. Er is een RAF-graf en een van het RASC met een luchtvaartconnectie.

Corporal Sydney Howard Hichens maakte deel uit van 84 Group Police Unit en kwam om het leven bij een verkeersongeval te Ghislenghien op 14 september 1944.

Driver Herbert Davies behoorde tot het Royal Army Service Corps – RASC – de logistieke arm van het Britse leger. Binnen het RASC werden speciale eenheden opgericht die aan de RAF Transport Command bemanningen werden toegevoegd om voorraden te droppen. De Stirling had twee RASC despatchers aan boord terwijl de Dakota er vier aan boord nam. Ze moesten op het signaal uit de cockpit zo snel mogelijk de manden met voorraden uit het vliegtuig werken. Midden september 1944, tijdens de gevechten rond Arnhem, was het alle hens aan dek om de bevoorrading van de para’s te verzekeren maar dat liep niet van een leien dakje. De dropzone was beperkt in omvang en de communicatie met de para’s rond Arnhem omzeggens onbestaande wat de coördinatie niet ten goede kwam. Daardoor kwamen veel van de gedropte containers en manden in Duitse handen terecht. Bovendien moesten de vliegtuigen spitsroeden lopen door de smalle corridor van Turnhout naar het noorden tot de dropzone bij Arnhem en terug: de Duitsers hadden snel door dat de transportvliegtuigen kwetsbaar waren en concentreerde een grote hoeveelheid flak langs de aanvliegroute en rond de dropzone. Er gingen dan ook tientallen Stirlings en Dakotas verloren bij de dagelijkse droppings boven Arnhem.

Zo ook op 19 september 1944 toen Dakota KG401 (squadron code I2-AP) van 48 Squadron deel uitmaakte van de vloot die de Britse 1st Airborne Division in hun steeds verder krimpende perimeter rond het Hartenstein Hotel ten westen van Arnhem probeerde te bevoorraden. KG401 werd daarbij beschadigd maar slaagde er nog in naar het zuiden te keren om dan in Kessel bij Lier een crashlanding te maken. De bemanning bestond uit F/O Linus R. Pattee RCAF (piloot), P/O A.C. Kent (co-piloot), W/O Fenwick (boordwerktuigkundige), F/o McIntyre (radio-operator). Van de vier despatchers die aan boord waren zijn slechts twee namen gekend: Lance Corporal Wilbye Whittaker en Driver Herbert Davis. Deze laatste, van de 223rd Air Despatch Company, was zwaar gewond en overleefde het niet. Hij is begraven op het Lorette kerkhof van Ath.

Bron: Green On! A detailed survey of the British parachute re-supply sorties during Operation ‘Market-Garden’ 18-25 September 1944 door Arie-Jan van Hees (eigen uitgave, 2004).

 

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 26/10/2006 | © Luc Wittemans 29/07/2022
Datum gebeurtenis:
14/09/1944
Datum registratie:
10/09/2006
Locatie:
Graven van Corporal Sydney Howard Hichens, RAFVR, en Driver Herbert Davis, RASC
Adres:
Cimetière La Lorette, Drève du Silence, Ath
Lengtegraad:
3°47’49.9″E
Breedtegraad:
50°38’04.0″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer