Graf van P/O Michel Nève de Mevergnies, Spitfire IIa P8528 57 OTU

Michel Benoit Louis Paul Marie Joseph Corneille Nève de Mevergnies, geboren in 1922, overleden op 9 april 1943

Michel Nève de Mevergnies was nog maar 16 jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak op 10 mei 1940. Hij was het vierde kind van 6 broers en zussen. De regering riep alle jongens van de leeftijd van 17 tot 20 jaar op om zich te melden voor de reserve. Alhoewel hij niet tot de leeftijdgroep behoorde, drong hij er bij zijn vader op aan om zijn oudere broer Xavier te mogen vergezellen. Ze vertrokken samen naar Frankrijk maar zijn broer moest in Lille gehospitaliseerd worden wegens een oorontsteking. Michel reisde alleen verder en bereikte Groot-Brittannië. Op zijn weg maakte hij kennis met de broers Modeste en Etienne Van den Bogaert uit het Antwerpse en ze werden vrienden. De broers Van den Bogaert waren zonen van de eigenaar van Brouwerij De Koninck uit Antwerpen. Ze kwamen terecht bij een gastgezin en studeerden aan “The Belgian College” te Buxton. Er volgde aan aanpassingsperiode om de Engelse taal en gewoontes machtig te worden.
Michel Nève de Mevergnies en Modeste Van den Bogaert beslisten uiteindelijk zich aan te melden als vrijwilliger voor de Royal Air Force. De weg ernaartoe was echter moeilijk en eindigde meestal bij de Belgische landstrijdkrachten in Groot-Brittannië: velen waren geroepen maar weinigen uitverkoren. Voor Modeste was dit het eindpunt, hij volgde de opleiding tot infanterist en later tot commando en kwam met de Brigade Piron aan land in Normandië waar hij mee vocht tegen de Duitsers.
Zijn vriend Michel slaagde er wel in om de Royal Air Force te vervoegen. Na zijn opleiding als piloot, kwam hij terecht bij 57 Operational Training Unit voor conversie naar Spitfire. Daar sloeg het noodlot toe toen Pilot Officer Michel Nève de Mevergnies op 9 april 1943 vertrok voor een trainingsvlucht met Spitfire IIa P8528 (genaamd “Township of Shipley”): bij een vlucht op zeer lage hoogte raakte hij elektriciteitskabels en crashte bij Todstead Farm, Longhorsley, Weldon Bridge, Northumberland. Hij werd op 15 april 1943 begraven op Brookwood Cemetery bij Londen en 29 oktober 1949 herbegraven in België, in het familiegraf op het kerkhof van Sclessin bij Luik.
Beelden: © Frans Van Humbeek, 21/12/2017
Datum gebeurtenis:
09/04/1943
Datum registratie:
01/01/2018
Eigenaar:
Stad Luik
Locatie:
Graf van P/O Michel Nève de Mevergnies, Spitfire IIa P8528 57 OTU
Adres:
Rue du Perron, Liège (wijk Sclessin)
Lengtegraad:
5°33’16.4″E
Breedtegraad:
50°36’58.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer