Gedenkteken voor de parachutage voor het Armée Secret

In Badon, tussen de dam van Plate Taille en het dorp Boussu-lez-Walcourt, herinnert een gedenkplaat ons aan de schuilplaats 1 C 60 ‘Le linot’ van het Geheim Leger. In drie air drops werden na ontvangst van het bericht “De karper is stil en het buffet is leeg”, negen ton wapens en zendapparatuur gedropt op de velden van Badot en Falemprise. De droppings gebeurden in mei en juni 1944 op twee verschillende dropzones met codenamen ‘Carpe’ en ‘Buffet’. De DZ ‘Buffet’ verdween echter onder water toen in de loop van de jaren zeventig de stuwmeren van de ‘Lacs de l’eau d’Heure’ gevuld werden. De ontvangen wapens en voorraden werden doorgegeven aan de andere afdelingen van het Geheim Leger uit de streek. De sector C 60, die zorgde voor de dropzones en de opvang, transport en verdeling van de ontvangen goederen maakte er zelf nooit gebruik van.

Het gedenkteken werd ingehuldigd op 11 september 1988, in aanwezigheid van vier gewezen leden van ‘het maquis’: Emile Detroux (commandant van het kamp van augustus 1943 tot de bevrijding), André Hitelet, Walter Neuville en Albert Reichling.

Bronnen: Boussu-lez-Walcourt – Badon, haut lieu de la Résistance en 1943-1944, Emile Detroux en Roger Anthoine
Le Musée de Cerfontaine asbl, cahier 421, 1988
https://sites.google.com/site/resistancecouvin/home

 

Beelden: © Frans Van Humbeek, 26/11/2020
Datum inhuldiging:
11/9/1988
Datum registratie:
1/12/2020
Locatie:
Gedenkteken voor de parachutage voor het Armée Secret, Boussu-lez-Walcourt
Adres:
Bike Parc langs de Hameau du Poncia (N589), tussen de Barrage de la Platte Taille en het dorp Boussu-lez-Walcourt
Lengtegraad:
4°22’39.7″E
Breedtegraad:
50°12’01.8″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer