Graf van Adj-Vl Hilaire Thesin, Fairey Fox O-57

Hilaire Jean Thesin, geboren te  Erembodegem op 9 november 1904, overleden te Perk op 22 september 1934.

Hilaire Theson deed eerst zijn legerdienst bij de pantserafdeling van het Belgisch leger en blijkbaar heeft hij dan tijdens of na zijn legerdienst zich aangemeld als vrijwilliger voor de Militaire Luchtvaart. Hilaire Thesin maakte deel uit van de 40e Promotie leerling-piloten, begonnen aan hun opleiding op 23 november 1925. Hij behaalde zijn militair vliegbrevet op 10 maart 1927 waarna hij bij de jachtgroep van Diest-Schaffen terecht kwam.

In 1934 waren zowel Adj Paquay als Adj Thesin ingedeeld bij de ‘Etablissements Aéronautiques’ op Evere waar ze de nieuwe vliegtuigen of de vliegtuigen die uit groot onderhoud of herstelling kwamen moesten testen. Op 22 september 1934 waren ze onderweg met een splinternieuwe Fairey Fox IIS O-57 (versie met dubbele besturing) die pas een week eerder door de Fairey-fabriek van Gosselies aan de Militaire Luchtvaart was geleverd.  Het vliegtuig stortte neer te Perk en de beide piloten kwamen om het leven. Het verslag door Kol-Vl Hiernaux van de Ets Aéronautiques concludeerde dat het vliegtuig in vlucht in brand gevlogen was.

Adj Hilaire Thesin rust in het familiegraf op de begraafplaats van Erembodegem (Aalst).

Op de plaats van het ongeval kwam al snel een kruis als aandenken aan de twee onfortuinlijke vliegeniers. Maar na de oorlog raakte het gedenkteken in de vergetelheid en verdween zonder dat iemand wist wanneer of waarnaartoe. Dankzij Hubert Verstraeten werd op 21 september 2009 in Perk een nieuwe gedenksteen onthuld voor Adj Vl Hilaire Thesin en Adj Vl Guillaume Paquay.

Lees hierover het artikel ‘Perk herdenkt crew Fairey Fox’, www.hangarflying.eu/2009/09/perk-herdenkt-crew-fairey-fox/

Peter Van den Hove contacteerde ons op 23 mei 2015 en bezorgde ons nog wat bijkomende informatie over Adj Hilaire Thesin:

Ik ben ver familie van piloot Jean-Hilaire Thesin via mijn grootmoeder Adeline Thesin. Recent kwam ik in contact met de heer Vandersteene Daniël die mij wist te vertellen dat zijn moeder Palmyre Van Balberghe verloofd was met Jean-Hilaire op het ogenblik dat hij is omgekomen. Zijn moeder heeft altijd een mooie foto bijgehouden van Jean-Hilaire die genomen is zes maand voor zijn dood. Ik heb hierover ook een kort stukje geschreven op mijn familieblog:

http://stamboom-vandenhove-degeyter.blogspot.be/2015/05/de-verloofde-van-piloot-jean-hilaire.html

Beelden: © Georges Lecomte, 1980 | © D. Paspont, 28/08/2007 | © Marcel Rosvelds, 12/09/2018
Datum gebeurtenis:
22/09/1934
Datum registratie:
19/07/2006
Locatie:
Graf van Adj-Vl Hilaire Thesin, Fairey Fox O-57
Adres:
Gemeentelijke begraafplaats, Melkweg, Erembodegem, Aalst
Lengtegraad:
4°03’07.5″E
Breedtegraad:
50°55’18.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer