Graf van P/O George H. Barnett, Halifax VII NP812 QO-T 432 Sqn

Op het gemeentelijk kerkhof van Jemeppe-sur-Sambre ligt één bemanningslid van een RAF bommenwerper begraven: Pilot Officer George Howell BARNETT, bommenrichter bij 432 Squadron RCAF, overleden op 30 december 1944.
Zijn vliegtuig was op de terugweg van een operatie naar Bonn, Duitsland, toen het werd geraakt door flak. P/O Barnett en de navigator, F/O E. Hancox, werden gewond en Barnett sprong uit het vliegtuig. Mogelijk overleefde Barnett zijn verwondingen niet of liep er iets mis bij zijn parachutesprong. F/O Frank Baxter slaagde erin het vliegtuig, Halifax NP812/QO-T, op twee motoren thuis te brengen. Alhoewel zwaar gewond, kon Hancox het vliegtuig toch op de juiste koers houden en veilig naar de thuisbasis loodsen. Baxter en Hancox ontvingen voor deze actie een DFC.
Deze bemanning was al eens aan de dood ontsnapt toen ze op 5 december 1944 bij het opstijgen een motor verloren, geen snelheid konden maken waarna het landingsgestel het begaf en het op zijn buik tot stilstand kwam. De bemanning maakte zich razendsnel uit de voeten want ze hadden uiteraard een volledige bommenlading aan boord. De luidsprekers op de basis East More riepen om dat iedereen van het vliegtuig weg moest blijven en korte tijd later ontplofte de lading met een enorme knal.

Beelden: © Luc Wittemans, 9 juni 2019
Datum gebeurtenis:
30/12/1944
Datum registratie:
18/10/2006
Locatie:
Graf van P/O George H. Barnett, Halifax VII NP812 QO-T 432 Sqn
Adres:
Gemeentelijk kerkhof op de hoek van de Rue du Cimetière en de Rue des Coquelicots, Jemeppe-sur-Sambre
Lengtegraad:
4°40’01.0″E
Breedtegraad:
50°28’10.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer