Gedenkteken voor de bemanning van Halifax V EB255/IP-P van 434 RCAF Sq

Soms zijn we met de erfgoed-database snel mee met de actualiteit, maar soms ontdekken we zaken die blijkbaar al heel wat jaren bestaan en die al die tijd onopgemerkt bleven. Het volgende gedenkteken is er een uit de tweede categorie. In de loop van mei 2019 werd in de regionale bladzijden van enkele kranten een ‘soldatenherdenking’ aangekondigd met speciale aandacht voor de bemanning van een Britse bommenwerper. Voor deze bemanning bestaat er al enkele jaren een gedenkplaat op het kerkhof van Hees (Bilzen). Ere wie ere toekomt: onze collega’s van Bel-memorial.org hadden deze gedenkplaat al vermeld.

Halifax V serial EB255, squadroncode IP-P van 434 RCAF Squadron, vertrok in de nacht van 22 op 23 augustus 1943 met een bombardementsopdracht naar Leverkusen in Duitsland. De bemanning bestond uit: Sgt Richard S. Harrison RCAF (piloot), Sgt Norman G. Betts RCAF (navigator), Sgt Henry B. Ebbers RCAF (boordwerktuigkundige), Sgt William H. Ledford DFM RCAF (navigator), F/S Ernest J.A. Ford (bommenrichter), Sgt David H. Walshaw (radio-operator), Sgt William B.F. Climie RCAF (Amerikaan) (boordschutter), Sgt Edward A. Morgans RCAF (boordschutter). De volledige bemanning kwam om; ze werden aanvankelijk begraven op het kerkhof voor geallieerde piloten en bemanningsleden op het vliegveld van Brustem. Na de oorlog werden ze overgebracht naar CWGC Heverlee.
Ze werden vermoedelijk neergeschoten door Lt Hans Witzke van IV./NJG 1 en de Halifax crashte te Hees bij Bilzen. Over de precieze crashplaats was er een hele tijd weinig bekend, zelfs de bijbel voor RAF Bomber Command verliezen, de boeken van W.R. Chorley, vermelde geen exacte plaats, slechts ‘general vicinity of Tongeren’ (omgeving Tongeren).
De inwoners van Hees wisten wel beter want in augustus 2003, de zestigste verjaardag van de crash, werd een gedenkplaat ingehuldigd voor deze bemanning. De gedenkplaat is geplaatst op het kerkhof van Hees, langs het monument van de oorlogsslachtoffers van 1940-1945. Sedert enkele jaren organiseert men elk jaar in april of mei een ‘soldatenherdenking’ voor de slachtoffers voor wie op het plaatselijke kerkhof een gedenkteken is opgericht.

Beelden: © Luc Wittemans, 10 juni 2019
Datum gebeurtenis:
23/08/1943
Datum inhuldiging:
00/08/2003
Datum registratie:
15/06/2019
Eigenaar:
Gemeente Bilzen
Locatie:
Gedenkteken voor de bamming van Halifax V EB255/IP-P van 434 RCAF Sq
Adres:
Gemeentelijke begraafplaats, Hoefweg, Hees, Bilzen

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer