Commonwealth-perk op het kerkhof van Lombardsijde

Het Commonwealth-perk of het kerkhof van Lombardsijde telt 12 graven, allen daterend uit de Tweede Wereldoorlog. Zes ervan zijn niet geïdentificeerde gesneuvelden. Er rust een Britse airman, een Poolse piloot en een onbekend lid van de Royal Air Force.

Aircraftman 1st Class Allan John Moran sneuvelde op 25 juni 1940. De omstandigheden van zijn dood zijn niet gekend. Hij behoorde bij HQ 51 Wing die deel uitmaakte van de Air Component van de British Expeditionary Force en omvatte twee squadrons (2 en 26) met Westland Lysander uitgerust en een communication-squadron (81). Hij was mogelijk een slachtoffer van het tot zinken brengen van de S.S. Lancastria op 17 juni 1940 en de datum vermeld op zijn headstone zou dan, volgens kenners, het gevolg zijn van het administratief aan elkaar knopen van losse eindjes.

Major Waclaw Lapkowski sneuvelde op 2 juli 1941 tijdens een luchtgevecht boven het Kanaal aan het stuur van Spitfire II P8596 RF-V van 303 Squadron tijdens operatie Circus 29. Hij spoelde aan op het strand van Lombardsijde en werd ter plaatse begraven. Waclaw Lapkowski was een aas met zeven overwinningen op zijn conto. Zijn verhaal verscheen in 2012 onder de titel “With Great Sacrifice and Bravery”: The Career of Polish Ace Waclaw Lapkowski 1939-41 bij CreateSpace, de print-on-demand afdeling van Amazon.

Over de niet-geïdentificeerde Royal Air Force gesneuvelde weten we niets maar de kans is groot dat het een aangespoeld lichaam betreft.

Beelden: © Rudy Van Kerckhoven
Datum gebeurtenis:
25/06/1940
Datum registratie:
05/11/2006
Locatie:
Commonwealth-perk op het kerkhof van Lombardsijde
Adres:
Kerkhof, Lombardsijdelaan, Lombardsijde, Middelkerke
Lengtegraad:
2°45’26.3″E
Breedtegraad:
51°08’57.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer