Monument voor RAF en Luchtafweer

Het monument van Doel staat op de Scheldedijk naast de jachthaven. Op de borden staat vermeld:
“To the glory of the British anti aircraft batteries and the RAF along the Scheldt”
“Ter ere van het Brits luchtafweer aan de Schelde en de RAF”
“Dit monument werd opgericht onder de bescherming van de H. Edm. Jonckheere, Burgemeester en de offerwaardige werking van de H. Marc d’hondt, ereburger van Doel met de steun van de Touring Club van België – 20.6.48”
Sinds 1948 eert dit monument de inzet van de Britten om de regio te vrijwaren van de V-1-terreur. Met hun Bofors-luchtdoelkanonnen beschoten zij de overvliegende onbemande vliegtuigen, in de hoop ze in de lucht te laten exploderen.

Info via de Oud-soldaten vereniging, 3 maart 2011:
Onder leiding van burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) wil de gemeente Beveren het Brits monument op de Scheldedijk in Doel laten weghalen. Dat bleek uit een collegeverslag van 7 februari. Het gemeentebestuur wil het monument verplaatsen naast de kerk van Prosperpolder maar moet daarvoor nog het akkoord verwerven van de kerkfabriek van Prosperpolder.
Ook in Groot-Brittannië is er heel wat verzet tegen een mogelijke verplaatsing van het monument. Daar beschouwt men de verplaatsing als niets anders dan heiligschennis.
Het monument heeft ook erfgoedwaarde. Daarom werd door de dienst Ruimte en Erfgoed vorig jaar een voorlopig beschermingsdossier opgesteld.
Onder leiding van oud paracommando Alain HEYRMAN werd recent gestart met een petitie voor het behoud van het monument op de locatie waar de krijgsverrichtingen plaatsvonden. Petitie op http://www.thepetitionsite.com/1/WE-WILL-REMEMBER-THEM/

Burgemeester Marc Van de Vijver ziet geen graten in de verhuizing en benadrukt dat de gemeente het monument enkel wil beschermen. ‘We willen het monument bewaren voor het nageslacht’, zegt hij. ‘Ik hoef dan ook niet te vertellen dat dit moeilijk is in een dorp dat moet verdwijnen. Bovendien behoort het niet alleen Doel toe. De Britten hebben in de oorlog de hele polder verdedigd. De herdenking kan dus evengoed in Prosperpolder gebeuren’, meent de burgemeester.

Info Steven Volckaerts (3 maart 2013):
Volgens de Gazet van Antwerpen van 3 maart 2014 heeft een aannemer het Brits oorlogsmonument aan de jachthaven van Doel ontmanteld. Na restauratie zou het een plaats krijgen aan de kerk van Prosperpolder. Volgens de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver kan dat snel gebeuren en kan de jaarlijkse herdenking in juni 2014 plaatsvinden op de nieuwe locatie. Volgens Alain Heyrman, voorzitter van NKB Beveren, hoort het herdenkingsmonument thuis op de plaats waar het is ingehuldigd. Hij startte een petitie op tegen de verhuis.

Info Steven Volckaerts, 4 februari 2015:
Het monument staat nog steeds langs de Scheldedijk maar aan de andere kant van de kerncentrale.
Als je de Paardenschorstraat aan de kerncentrale inslaat, zie je na ongeveer 200 meter rechts op de dijk een wegwijzer “Brits monument” staan. Vanaf dit punt is het nog 10 minuutjes stappen.

Beelden: © Steven Volckaerts, 30/06/2006 | © Steven Volckaerts, 30/06/2006 | © Steven Volckaerts, 30/06/2006 | © Steven Volckaerts, 21/11/2014 | © Steven Volckaerts, 21/11/2014 | © Steven Volckaerts, 21/11/2014 | © Jean Dillen | © Jean Dillen
Datum gebeurtenis:
20/06/1948
Datum inhuldiging:
20/06/1948
Datum registratie:
02/07/2006
Adres:
Scheldedijk, naast jachthaven. Info Steven Volckaerts, 4 februari 2015: Het monument staat nog steeds langs de Scheldedijk maar aan de andere kant van de kerncentrale. Als je de Paardenschorstraat aan de kerncentrale inslaat, zie je na ongeveer 200 meter rechts op de dijk een wegwijzer “Brits monument” staan. Vanaf dit punt is het nog 10 minuutjes stappen.

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer