Gedenksteen voor de militaire slachtoffers van het bombardement 10 mei 1940

Aan de Tongersesteenweg, op het kruispunt met de Commandant Giddelostraat, staat een gedenksteen met de volgende tekst : ‘Van 1934 tot 1940 stond hier de kazerne van de Grensfietserseenheid – Lanaken de Caritat de Peruzzis. Tijdens het bombardement op 10 mei 1940 sneuvelde op deze plaats Commandant Giddelo Henri, Soldaat Benaets Leopold, Soldaat Cornelissen Piet, Korporaal Pierar Bernard, Soldaat Custers Jean, Soldaat Van Welden Remi. Zij offerden hun leven voor een vrij België.’

De kazerne de Caritat de Peruzzis (naar de burgemeester van Lanaken van 1908 tot aan zijn dood op 7 oktober 1914) was de standplaats van het Detachement Lanaken van de Grenswielrijders Limburg (5e en 6e Compagnie). Deze eenheden moesten tussen de Belgische stellingen en de Belgisch-Nederlandse grens opereren als verkenners en vertragende acties ondernemen. Het was een eenheid van de Grenswielrijders die als eerste ter plaatse waren bij het Duitse vliegtuig dat op 10 januari 1940 een noodlanding maakte te Vucht en plannen van de Duitse invasie aan boord had. Ze bewaakten ook de bruggen en sluizen over de kanalen en moesten deze laten springen indien nodig.

De kazerne te Lanaken was het knooppunt waar alle informatie uit de regio samen kwam en doorgegeven werd naar de hogere echelons. Ook het bevel om de bruggen te laten springen moest van hieruit komen. Het Duitse bombardement was dus zeker niet toevallig. De verbinding zowel naar de voorste posten als naar de achtergelegen hoofdkwartieren viel weg wat voor grote chaos zorgde.

Wat de gedenksteen niet vermeld is dat op het ogenblik van het bombardement er een bus stopte voor de kazerne met enkele soldaten van het 21e Bataljon Genie die op weg waren naar het kanaal Briegden-Neerharen om er een versperring te leggen. Ook bij hen vielen meerdere slachtoffers: Korp Croisseau en de soldaten Lamblot en Vlasselaer komen om bij het bombardement, Adj KROLt Henreaux en de soldaten Collard en Hans worden zwaargewond afgevoerd en overlijden later aan hun verwondingen.

Beelden: © Steven Volckaerts, © Frans Van Humbeek
Datum gebeurtenis:
10/05/1940
Datum registratie:
23/01/2007
Locatie:
Gedenksteen voor de militaire slachtoffers van het bombardement 10 mei 1940
Adres:
Tongersesteenweg, op het kruispunt met de Commandant Giddelostraat, Lanaken
Lengtegraad:
5°38’02.5″E
Breedtegraad:
50°52’56.2″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer