Gedenkplaat voor B-17F 42-30290 Lucky Lady II

Aan de kerk hangt een gedenkplaat ter herinnering aan de bemanning van een B-17 die op 30 juli 1943 in de buurt neerstortte.
Deze B-17F, die de weinig toepasselijke naam “Lucky Lady II” meegekregen had, behoorde toe aan het 338th Bomb Squadron van de 96th Bomb Group en werd boven Vlissingen getroffen door Flak. De twee binnenmotoren waren geraakt. Enkele minuten later incasseerde het vliegtuig een tweede granaatinslag, mogelijks boven Sint-Niklaas. De machine diende de formatie te verlaten en zij werd de prooi van Duitse jachtvliegtuigen. Eerst werd 1st Lieutenant Mayer Isiah Hurwitz, de navigator, getroffen. Dan was het de beurt aan de piloot Carmelo Pelusi. De co-piloot, Don E. Falk, besefte onmiddellijk dat zijn gezagvoerder dood was en nam de besturing over. Bij een volgende aanval werd hij evenwel gekwetst aan de handen, armen en benen terwijl het vliegtuig nog meer averij opliep en begon te duiken. Don Falk kon evenwel de automatische piloot inschakelen en dit bracht de schuddende en krakende machine terug in horizontale vlucht.
Dit gaf boven Klein-Brabant aan twee bemanningsleden, de bommenrichter, 2nd Lt Bruce Yarwood en de gekwetste Mayer Hurwitz, de kans om te springen. Zij werden door de gevolgde jachtvliegers beschoten, terwijl zij weerloos aan hun parachute hingen. Mayer Hurwitz werd op die wijze gedood. Yarwood poogde na zijn landing te ontsnappen, maar werd krijgsgevangen gemaakt. Beiden waren in Weert terechtgekomen.
Intussen sloegen de wrakstukken van wat eens de “Lucky Lady II” was te pletter tussen de Hofstraat en de Steenstraat te Tielrode.
Vermeldenswaard is het feit dat 1st Lt Mayer Isiah Hurwitz, gezien zijn joodse origine, een voorlopige laatste rustplaats vond op de joodse begraafplaats van Antwerpen.
Het voorval heeft Tielrodenaar Laurent Saegeman nooit losgelaten. Hij zocht jarenlang naar de ware toedracht van het einde van de “Lucky Lady II”. Ondermeer door zijn initiatief werd in 1989 aan de Sint-Petruskerk van Tielrode een gedenksteen onthuld met daarop de namen van de gesneuvelde Amerikanen. Bij de plechtigheid stonden ook Don Falk en Delbert Williams.
Het is een plaat in graniet Jasberg, tekst gegraveerd in bladgoud, uitgevoerd door de firma Van Landeghem uit Temse.
Sinds de plechtigheid van 25 juli 1993, de 50ste verjaardag van de crash, draagt de plaat twee gouden palmen. Zie ook Temse (provincie Antwerpen), waar een gedenkkruis staat waar Mayer Hurwitz gevonden werd.

Info Laurent Saegeman.

Beelden: © Benno Goethals
Datum gebeurtenis:
30/07/1943
Datum inhuldiging:
30/07/1989
Datum registratie:
05/01/2006
Eigenaar:
Stad
Adres:
Aan de Sint-Petruskerk

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer