Monument voor de bemanningsleden van twee C-47’s van de 314 TCG 50 TCS

In de bossen van Sart-lez-Spa staat een monument voor 2 C-47A’s van de 314 TCG 50 TCS die op 6 april 1945 crashten. Ze waren niet met elkaar in vlucht in aanvaring gekomen zoals eerder gemeld. Negen vliegtuigen waren van Bierset opgestegen met bestemming Frankfurt; het was die dag slecht weer met lage wolken en slechte zichtbaarheid. Kort na het opstijgen kwamen ze in wolken terecht en met de heuvels van de Ardennen voor zich, was de vlucht zeer risicovol. De twee C-47’s zijn met de slechte zichtbaarheid tegen een heuvelrug aangevlogen. Twintig minuten later vlogen nog twee C-47’s van de groep boven Duitsland op een gelijkaardige manier tegen een heuvel.
Tegen een rotsblok staat een van de driebladige schroeven van een C-47. 8 bemanningsleden kwamen om het leven. Pil Cpt J.G. Hicks Jr., Copilot Lt C.L. Frazer, Crew Chief T/Sgt G.A. Bishop, Radio S/Sgt W.J. Loughrey in C-47A 42-23393; en Pil Lt A.R. King Jr., Copilot Lt R.B. Ferguson, Crew Chief T/Sgt D.H.Lewis, Radio S/Sgt L.J. Belcastro in C-47A 42-93088. Dezelfde dag verloor het smaldeel 4 toestellen en 15 manschappen, het grootste verlies tijdens haar 36 oorlogsmaanden.
Op onze zoektocht kwamen we Pierre Fransolet tegen, een dorpeling die met zijn wagen het natuurdomein doorkruiste. Pierre vertelde mij dat hij naar hier gekomen was toen de vliegtuigen gevallen waren. Mensen kwamen voedsel en brandstof weghalen, in die bittere oorlogsperiode konden ze dat goed gebruiken.
Het monument wordt onderhouden door het Centre d’archeologie militaire d’Ensival. Jaarlijks is er een herdenkinsceremonie met o.a. de aanwezigheid van de verbroedering The White Bison van Bierset.
Best bezoek je dit monument in combinatie met het monument voor de Lancaster. Je vertrek je in het gehucht Solwaster, neem de richting voor het restaurant Maison Fagne. Laat het kruisbeeld rechts liggen, aan de Y-splitsing volg je links. Je wandelt een paar kilometer door een bosweg die is afgesloten voor wagens. Eerst kom je aan de linkerkant het monument voor de Lancaster tegen. Volg de kaarsrechte weg nog een tweetal kilometer. Op een bepaald moment gaat hij over in een bosweg. Daar staat het monument voor 2 C-47A’s.
Nog een goede tip. Neem bij regenweer enige bescherming mee. Het is een erg lange wandeling, wij waren druipnat toen we terug onze wagen vonden.
In een nummer van het tijdschrift Hautes Fagnes uit 2001 konden we zien dat omstreeks die tijd de achterste romp van een van de C-47s nog steeds ergens in de bossen rond de crashplaats te vinden was als jacht-uitkijktoren.
Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 24/08/2006
Datum gebeurtenis:
06/04/1945
Datum inhuldiging:
20/04/1947
Datum registratie:
25/09/2006
Locatie:
Monument voor de bemanningsleden van twee C-47’s van de 314 TCG 50 TCS
Adres:
Solwaster (Jalhay), precieze instructies in de tekst

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer