Oud Luftwaffe en RAF vliegveld – bunker

Het vliegveld, aangelegd in 1939, speelde tijdens de Achttiendaagse Veldtocht een belangrijke rol voor de Belgische luchtstrijdkrachten. Het werd daarna gebruikt door de Italiaanse luchtmacht tijdens de Slag om Engeland (Fiat CR.42) en in beperkte mate door de Luftwaffe. Maar na de bevrijding vond een Typhoonwing er een thuishaven van waaruit raketaanvallen werden uitgevoerd op doelwitten in Nederland en het Franse Duinkerke. Een van de residerende eenheden was het 609 Squadron, waarin heel wat Belgen vlogen. Een ander Squadron, het 164ste, werd geleid door de Belg “Mony” Van Lierde (zie ook Overboelare en Lessen).

Opgelet: deze historische site bevindt zich aan de linkerkant van de weg, komende de het dorp Ursel. Enkel een bunkertje herinnert in 2006 nog aan het belang dat deze piste ooit had. Na de oorlog werd alles afgebroken en deed de natuur haar werk. In de jaren ’50 bouwde de NAVO een vliegveld aan de andere kant van de weg, en hier huist nog steeds een vliegclub. Maar deze lokatie heeft niets vandoen met het oorspronkelijke oorlogvliegveld.

Beelden:
Datum gebeurtenis:
1939
Datum registratie:
05/01/2006

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer