CWGC Adinkerke Military Cemetery

Het Adinkerke Military Cemetery telt 365 graven, 168 Commonwealth-militairen uit de Eerste Wereldoorlog en 55 uit de Tweede Wereldoorlog, en 98 Duitse graven uit de Eerste Wereldoorlog en 142 Tsjechoslowaakse uit de Tweede Wereldoorlog. Er liggen twee Royal Air Force-piloten uit de Eerste Wereldoorlog begraven, een Mosquito-bemanning en een Spitfire-piloot  uit de Tweede Wereldoorlog.

Lt Frank Leonard Cattle en Lt Frederick Phillip Pemble maakten beiden deel uit van 213 Squadron, in juni 1918 gestationeerd op Bergues in Noord Frankrijk. Tijdens een opdracht op 29 juni 1918 botsten hun Sopwith Camels met elkaar (Lt Cattle, Camel D3383; Lt Pemble Camel D3333) en crashten in De Moeren waarbij de twee piloten om het leven kwamen. Minstens een bron linkt deze verliezen aan Vzfw Anton Wadowski van Jasta 52 die op die dag zijn eerste van zijn twee overwinningen toegewezen kreeg maar zijn claim voor een Sopwith Camel was gesitueerd bij La Bassée tussen Rijsel en Béthune en dat lijkt toch wel wat ver van De Moeren om gerelateerd te zijn aan een of beide verliezen van 213 Squadron.

Op Adinkerke rust Squadron Leader DFC and bar John Colin Mungo-Park. In maart 1941 werden Squadron Leader ‘Sailor’ Malan van 74 Squadron en Squadron Leader Douglas Bader de eerste Wing Leaders, respectievelijk bij de Biggin Hill Wing en de Tangmere Wing. John Mungo Park volgde ‘Sailor” Malan op als Squadron Leader van 74 Squadron. Op 27 juni 1941 werd de Spitfire V X4668 van Sqn Ldr Mungo Park neergeschoten tijdens een avondlijke sweep in de region van St. Omer. Het squadron verloor tijdens deze operatie nog twee andere piloten die het gelukkig overleefden als krijgsgevangenen. In de daaropvolgende dagen verloren ze nog zeven piloten waardoor ze op verplaatst werden naar het rustigere Acklington en in de Biggin Hill Wing vervangen werden door 72 Squadron.

Sqn Ldr Mungo Park werd neergehaald boven Adinkerke en begraven op de Commonwealth begraafplaats aldaar. In mei 2006 zorgde Johny Recour uit Assebroek (Brugge) nog voor een hulde aan deze piloot. Zijn vader had ooit een foto genomen van de omgekomen piloot. Johny ging op zoek naar de roots van de omgekomen piloot en kon de gemeente De Panne overtuigen om een viering te houden voor de gesneuvelde held.

Squadron Leader Desmond H.S. Kay DFC and bar (piloot) en Flying Officer Keith F. Hynes RAAF (navigator) vormden de bemanning van Mosquito XVI MM178 HS-V van 109 Squadron. In de nacht van 18 op 19 oktober 1944 keerden ze niet terug van een missie naar Pforzheim in Duitsland, de omstandigheden van dit verlies zijn onbekend. Sqn Ldr Kay had zijn DFC gekregen voor zijn opdrachten met Defiant ‘jagers’ met 264 Squadron in mei 1940.

Eerdere berichten dat ook de Tsjechoslowaakse piloot F/O Jiri Machacek en/of een onbekende Tsjechoslowaakse piloot op Adinkerke begraven zijn, zijn niet correct. F/O Machacek heeft geen gekend graf; hij wordt herdacht op het Runnymede Memorial. Zijn Spitfire V R7218 van 145 Squadron werd neergeschoten tijdens de Circus 40 operatie op 8 juli 1941, mogelijk in de omgeving van Adinkerke.

Met dank aan Lambert Derenette en Michel Collaert.

Opgelet: naast Adinkerke Military Cemetery is er nog een tweede Commonwealth-begraafplaats in Adinkerke, namelijk het Commonwealth-deel van de Belgische Militaire Begraafplaats. Daarnaast zijn er ook nog een aantal Commonwealth-gesneuvelden begraven op de Adinkerke Churchyard Extension, de begraafplaats aan de St. Audomaruskerk.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 22/02/2012 | ©Michel Collaert, 18/10/2017
Datum gebeurtenis:
27/06/1941
Datum registratie:
07/10/2006
Locatie:
CWGC Adinkerke Military Cemetery
Adres:
CWGC Adinkerke Military Cemetery, Kromfortstraat, Adinkerke, De Panne
Lengtegraad:
2°36’08.1″E
Breedtegraad:
51°04’14.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer