Mitrailleursnest en vliegtuigbom WOII

Op vrijdagvoormiddag 29 september 2006 werd een oorlogsmonument officieel ingehuldigd op de middenberm van de Graaf Pierre De Brieylaan.
De bunker is afkomstig van de Duitse marinebasis die vanaf 1940 in Sint-Michiels was gebouwd. Het was een van de 33 mitrailleursnesten rond het verdwenen kasteel Ter Linden. Hugo Vandekeere en korvetkapitein Jo Bergez uit Sint-Michiels zorgen er voor dat het 30 ton wegende mitrailleursnest 20 meter werd verplaatst van een privédomein op de hoek van de Witte Molenstraat en de Graaf Pierre De Brieylaan naar de huidge locatie.
In het kasteel bevond zich het afluistercentrum van de Duitse Kriegsmarine. Om te vermijden dat de Duitsers vroegtijdig weet zouden krijgen van de geplande landing op de Normandische kusten moest het centrum worden uitgeschakeld. Op 28 mei 1944 troffen twee bombardementen Sint-Michiels. De basis werd vernietigd maar de tol aan burgerslachtoffers was zeer hoog: er vielen 40 doden en 47 gewonden te betreuren. De niet-ontplofte vliegtuigbom bij het monument werd op 19 december opgegraven in de Torhoutsesteenweg. Het tuig van 500 pond werd ontmijnd door DOVO en aan de stad geschonken. De neus van de bom wijst nu de richting aan van het vroegere kasteel Ter Linden.

Bij het monument poseren ooggetuige Gabriël Allo, initiatiefnemers Hugo Vandekeere en korvetkapitein Jo Bergez en Gilberte Puypens. Gilberte werkte als dienstmeisje op het kasteel.

Ook een foto met het plaatsen van de bom met links de Brugse burgemeester Patrick Moenaert en rechts een stadsarbeider.

Beelden: © Tom Brinckman, 29/09/2006 | © Tom Brinckman, 29/09/2006
Datum gebeurtenis:
1940
Datum inhuldiging:
29/09/2006
Datum registratie:
07/10/2006
Adres:
Graaf Pierre De Brieylaan

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer