8660
Op de begraafplaats van Adinkerke rusten slachtoffers van bombardementen, zowel van de Eerste als van de Tweede Wereldoorlog.
8660
Op de begraafplaats van Adinkerke rusten slachtoffers van bombardementen, zowel van de Eerste als van de Tweede Wereldoorlog.
Op het burgerlijk kerkhof in de Kerkstraat (wijk Duinhoek) werden naast een groot aantal Belgische soldaten en officieren uit de Eerste Wereldoorlog ook 189 Commonwealth militairen begraven. Vijf van deze Commonwealth graven zijn van bemanningsleden.
De militaire begraafplaats van De Panne telt 3.739 graven; er worden 136 Belgische doden herdacht die er niet (meer) begraven liggen. 3.366 Belgische doden uit de Eerste Wereldoorlog werden er begraven of herdacht, waarvan 811 niet geïdentificeerde. Er rusten eveneens 36 Franse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog begraven, waarvan drie niet geïdentificeerde. Tenslotte liggen er ook nog 342 Belgische doden uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan 42 niet geïdentificeerde. Er werden vierentwintig Belgische gesneuvelden van de Militaire Luchtvaart of waarnemers van de kabelballons begraven, waaronder talrijke slachtoffers van de Spaanse griep.
Onderluitenant William Cornesse was de waarnemer van een Sopwith Strutter die voor het 3de Smaldeel op 21 mei 1918 (op het graf staat 25 mei) het artillerievuur voor de batterij “Lange Tom” moest regelen, maar hij werd bij Zarren neergeschoten.
Op de Belgische Militaire Begraafplaats achter de Audomaruskerk liggen 1.717 Belgische soldaten begraven. Er is ook een Franse militair begraven onder een Belgische grafsteen. Daartussen liggen zeven gesneuvelden van de Belgische Militaire Luchtvaart uit de Eerste Wereldoorlog.
Het Adinkerke Military Cemetery telt 365 graven, 168 Commonwealth-militairen uit de Eerste Wereldoorlog en 55 uit de Tweede Wereldoorlog, en 98 Duitse graven uit de Eerste Wereldoorlog en 142 Tsjechoslowaakse uit de Tweede Wereldoorlog. Er ligt een Royal Air Force-bemanning uit de Eerste Wereldoorlog begraven, een gesneuvelde Mosquito-bemanning en een gesneuvelde Spitfire-piloot uit de Tweede Wereldoorlog.
De gemeentelijke begraafplaats in de Dorpstraat is de laatste rustplaats van Virginie Commeyne. Ze overleed op 14 augustus 1915. Op haar graf staat vermeld:”Dodelijk getroffen door eene vliegtuigbom”. Haar graf is een getuige van de burgerslachtoffers die reeds in WOI vielen bij de bombardementen in de Westhoek.
Info via Peter Dierckx (december 2007)
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd naast het kerkhof van Adinkerke een Belgische militaire begraafplaats aangelegd. Op deze begraafplaats rusten ook 67 Commonwealth militairen. Vier ervan behoorden tot het Royal Flying Corps of de Royal Naval Air Service.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer