B&B in Antonov An-2, Starfighter FX99 voor toekomstige B&B

Luc Degens (58) was zelf piloot en door zijn luchtvaartpassie groeide het idee om een vliegtuig te gebruiken als B&B. In Polen vond hij een betaalbare Antonov An-2.

Op zaterdag 19 december 2020 arriveerde de Antonov An-2TPS (1G185-05) ex SP-UXC,SP-FIW, SP-FIX vanuit Polen. Met zwaar wegtransport was het toestel overgebracht naar de achtertuin van Luc. De buitenkant van het vliegtuig was grotendeels in Polen gerestaureerd.

Het vroeg heel wat werk om het toestel om te bouwen tot een comfortabel gastenverblijf. Het oude interieur is vervangen door moderne wandbekleding en verlichting, vliegtuigstoelen hebben plaatsgemaakt voor een bed, een keukentje, knusse zetels en een tafeltje, TV en wifi, bar, … Buiten aan het vliegtuig is een privé badkamer met douche, een overdekt terras, een met hout gestookte hottub, enz … Het is de eerste vliegtuig-B&B in België waar je kan in overnachten. Voor meer informatie en reservatie verwijzen we u graag naar de website van Air-Bilzenn, https://air-bilzenn.com/ 

De An-2 ‘Annushka’ is een ontwerp van Antonov. De cockpit van het in Polen bij WSK-PZL gebouwde vliegtuig is authentiek, een pareltje voor liefhebbers van dergelijke oldtimers. Deze An-2 is niet meer voorzien van de originele Shvetsov ASh-62 IR luchtgekoelde radiaalmotor. De lege motorruimte is netjes afgedekt door een kunststofpaneel dat lijkt op de voorkant van de negencilinder-motor. Volgens een informatiepaneel werd deze Annushka tussen 1980 en 1999 in Polen gebruikt als vliegende ambulance, uitgerust met zes draagberries en twee zitplaatsen voor medisch personeel. Na 1999 zou het toestel zijn omgebouwd voor het standaard vervoer van passagiers en vracht. De Aeroklub Poznański gebruikte het enkele jaren voor het droppen van parachutisten.

De Annushka is nu prachtig opgesteld in een leuke setting. Buiten horen we voortdurend cockpitcommunicatie, dat brengt bezoekers die gastvrij onthaald worden met een glaasje bubbels, in de juiste sfeer.

– Op 22 september 2023 werd in Eigenbilzen ook een knap gerestaureerde ex-Belgian Air Force F-104G Starfighter ‘Crying Tiger’ onthuld, de Lockheed F-104G Starfighter (C/N 9172) FX99.

In 1983 werd de F-104 bij de Belgische Luchtmacht vervangen door de F-16. De laatste Belgische operationele Starfighter-eenheid was het 31 (Tiger) Squadron op Kleine-Brogel. Daar vertrok de laatste F-104G op 26 september 1983. De FX99 (piloot Cdt-Vl Francois ‘Swa’ Aerts) werd dan samen met photoship TF-104G FC11 (C/N 5108, piloten Lt-Vl Patrick ‘Stones’ Steens en ADC Jean ‘John’ Lemmens) overgevlogen naar de stockage in Koksijde. De FX99 (gebouwd in 1965) werd er ontdaan van de militaire apparatuur.

In 1990 verscheepte de nieuwe eigenaar Steve Alex het toestel naar Bangor (Maine, VS.) Vanaf 1994 kwam het in het Canadian Air-Land-Sea Museum op Markham Airport terecht, nabij Toronto (Canada). Alan Rubin, de eigenaar van de collectie, overleed in 2020 en in september 2021 werd de FX99 overgenomen door Dimitri Dekens & Peter Mullens. Het toestel ging in oktober op transport naar België en was dan een tijd te zien op een privédomein in Helchteren. Luc Degens van Air Bilzenn B&B werd op 26 augustus 2022 de uiteindelijke eigenaar en sinds de aankomst van het toestel in Eigenbilzen spendeerde de man maar liefst 1.700 uren aan een grondige restauratie. Gelukkig kon Luc rekenen op de hulp van heel wat enthousiaste Starfighter-piloten en mecaniciens. Volgens kenners is het ongetwijfeld de best gerestaureerde Starfighter in België.

Op 22 september 2023 kon de FX99 onthuld worden in aanwezigheid van bijna 150 gasten, waaronder verschillende piloten die op Starfighter hadden gevlogen. De onthulling was tevens een herdenkingsmoment voor de veertigste verjaardag van de laatste vlucht van de Starfighters hier in België. De drie piloten die de twee laatste vluchten hadden uitgevoerd waren ook aanwezig. Als eerbetoon vlogen drie F-16’s uit Kleine-Brogel over de site van Air-Bilzenn, een beklijvend moment.

Op de twee staartvinnen van de (nagemaakte) Sidewinder-missielen staan de namen van verongelukte F-104G piloten, de commanding officers van 31 Sqn en de base commanders 10 Wing van Kleine-Brogel. De FX99 werd opnieuw voorzien van de cockpitapparatuur, die is bijna compleet. De gerestaureerde schietstoel komt uit de FX25. Een motor heeft het toestel niet, de uitlaat komt van een F-16. Het spuiten van de F-104 is echt wel schitterend gedaan, zelfs al moest het werk in openlucht plaatsvinden.

Alle werken rond de An-2 en de Starfighter werden uitgevoerd met goedkeuring van de gemeente. Luc Degens wil een overkapping plaatsen over de F-104 en het toestel zou dan droog en centraal komen te staan op de plek waar ook kan overnacht worden. Ook dat wordt ongetwijfeld een unieke luchtvaartsetting. Zelfs voor de werken zijn aangevat is er al veel belangstelling voor de toekomstige F-104 B&B.

Beelden: © Guy Viselé | © Frans Van Humbeek | © Armand Thijs
Datum inhuldiging:
22/9/2023
Datum registratie:
29/10/2023
Eigenaar:
Luc Degens en Madeleine Pauli
Locatie:
B&B in Antonov An-2, Starfighter FX99 voor toekomstige B&B
Adres:
Wolfsbergstraat (zonder nummer), Eigenbilzen. Niet publiek toegankelijk, privé-eigendom.
Lengtegraad:
5°34’23.0″E
Breedtegraad:
50°53’03.5″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer