Muurschildering luchtgevecht Polygoonbos, Eerste Wereldoorlog

De Dreve (www.dedreve.be/welkom/) is een café en een ontmoetingsplaats voor Australische en Nieuw-Zeelandse toeristen die Polygon Wood bezoeken om gesneuvelde familieleden te herdenken. De zijgevel van De Dreve toont de gasten een overzichtsbeeld van het historisch luchtgevecht dat hier tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatsvond tijdens de Battle of Polygon Wood. Het is een kunstwerk van Filip Cardoen uit Moorslede.

Over de hele breedte van de zijgevel geeft het schilderij het oorlogslandschap weer van september 1917. Filip Cardoen gebruikte daarvoor foto’s van Frank Hurley. Hij was in 1917 officieel oorlogsfotograaf voor de Commonwealth-troepen. De man bracht het gebied rond Ieper en Zonnebeke nauwgezet in kaart. Tijdens de onthulling van het kunstwerk was een nakomeling van Frank Hurley aanwezig.

De slag om het Polygoonbos vond plaats op 26 september en 27 september 1917. Toen de Derde Slag om Ieper al bijna twee maanden aan de gang was, werd de 5de Australische divisie opgedragen om de vijand te verjagen uit het Polygoonbos. Samen met vier andere divisies, en gesteund door een enorm bombardement, veroverden ze het Polygoonbos en de regio. Vliegtuigen van het Australian Flying Corps (AFC), Royal Flying Corps (RFC) en Royal Naval Air Service (RNAS) steunden de grondtroepen en haalden verschillende Duitse vliegtuigen neer.

 

Beelden: © Paul Van Caesbroeck
Datum gebeurtenis:
09/1917
Datum inhuldiging:
22/9/2017
Datum registratie:
27/10/2023
Eigenaar:
De Dreve
Locatie:
Muurschildering luchtgevecht Polygoonbos, Eerste Wereldoorlog
Adres:
Café-snack De Dreve, Lange Dreve 16 in Zonnebeke
Lengtegraad:
2°58’42.5″E
Breedtegraad:
50°51’14.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer