Flash & Go in Ursel, spotten in bubbels

202104_Ursel_FlashGo_00_TBR

Ursel, vrijdag 23 april 2021. Na een eerder uitstel door een voorspelde storm in maart was het nu wel raak in Ursel. Een mogelijkheid om vliegtuigspotters hun hobby te laten uitoefenen op een coronaveilige manier.

“Het idee om iets te organiseren speelde al een tijdje bij onze vliegclub,” zegt voorzitter Jo van Woestyne. “Door corona is er een grote inactiviteit geweest het afgelopen jaar. In de eerste plaats doen we dit voor de spotters. Dat zij het kunnen appreciëren is te merken aan het enthousiasme waarmee we hen mochten verwelkomen.”

 

Daarnaast wou Vliegclub Ursel ook aantonen dat de luchtvaartgemeenschap een warm hart heeft. Iedere fotograaf deed met zijn deelname een bijdrage aan het woonzorgcentrum Onderdale uit Aalter: “Met deze kleine steun steken we allemaal samen een hart onder de riem van medewerkers en bewoners.”

 

“Naast de spotters was ook het enthousiasme van de piloten zeer groot. We hebben diverse piloten van binnen de club maar ook verder uit het land aangesproken om enkele passages te maken voor de fotografen. Ruim veertig piloten gaven gehoor aan de oproep. Ook enkele trainingsvluchten van defensie werden langs het voormalige reservevliegveld geleid.”

 

Langs de startbaan kreeg iedereen voldoende ruimte om op veilige afstand naast elkaar te kunnen plaatsnemen. In bubbels per twee en met de nodige tussenafstand konden de fotografen hun plaats innemen. “Met de vliegclub hebben we een reglement opgesteld volgens de huidige coronavoorschriften,” gaat Jo verder. “Zo moesten de spotters altijd een mondmasker dragen, hoewel dat niet strikt noodzakelijk was door de onderlinge afstand. Maar we zien dat het perfect is opgevolgd.”

Nog opvallend in Ursel was het vernieuwde clublokaal: “De vernieuwing van de infrastructuur stond al een tijdje op de planning, maar corona heeft het een stuk geholpen. De verminderde activiteit zorgde ervoor dat er sneller kon doorgewerkt worden. Momenteel kunnen we al weer een beetje vliegen, maar het staat op een laag pitje. Ook het clublokaal genereert een stuk van de inkomsten. Het is een zware financiële dobber als vliegclub. Maar we hadden een gezonde buffer en de budgetten voor de renovatie waren al voorzien. Momenteel wordt het leslokaal onder handen genomen. Het nieuwe uitzicht geeft een andere dynamiek. We hopen deze zomer terug heel wat bezoekers te verwelkomen die hier op ons terras komen genieten van de natuur en de vliegtuigen,” besluit Jo.

“Hopelijk volgt na deze middag nog eens een vervolg. Maar dan wel met de mogelijkheid om achter op het terras te genieten van de vernieuwde infrastructuur van de vliegclub. Het is altijd fijn om te kunnen napraten.”

 

Dat napraten doen we ook bij Hangar Flying, noodgedwongen online. Een overzicht van enkele opmerkelijke deelnemers aan Flash&Go in beeld.

 

Tekst en foto’s: Tom Brinckman

De 15e wing zond een C-130 Hercules richting Ursel. Hoewel de special paint eerst op de planning stond (CH01) werd om operationele redenen de CH13 op missie gezonden. Het toestel maakte daarmee de laatste publieke vlucht. Op maandag 26 april werd het overgevlogen naar Beauvechain (zie ook het artikel van Bob).

Het 17e squadron maakte van de gelegenheid gebruik om ook het formatievliegen te trainen. Ze kwamen met een trio A109’s van Beauvechain richting Ursel.

Een van die A109’s was de H46. Het toestel kreeg een speciale kleurrijke beschildering ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Belgische Luchtmacht. (zie ook www.hangarflying.eu/2021/02/razzle-blades-agusta-display-team-2021/) De schilders van de 1ste wing voerden het werk uit naar een ontwerp van Jeroen Van Veenendael. Razzle Blades is meteen ook een het demotoestel van de commandant-vliegers Jo Jacobs en Stijn Soenens. Normaal tonen ze de prestaties van hun helikopter op tal van evenementen in binnen- en buitenland. Nu maar hopen dat die evenementen snel kunnen terugkeren.

Ook uit Kleine Brogel kwam er bezoek langs. Twee piloten van 349 squadron maakten enkele fraaie passages voor de fotografen.

Het demonstratieteam Red Devils vloog omwille van de pandemie uiteraard heel weinig. Boven Ursel konden ze hun routine verder perfectioneren in ideale weersomstandigheden.

De vier Duivels konden na hun training ook even de wielen uitklappen en nog enkele touch & go’s oefenen op het Urselse beton.

Het ziet er uit als een Stampe, het vliegt als een Stampe… maar aan het geluid merk je pas dat dit een SV4-RS is. Een replica ultralight gebouwd volgens de originele plannen door het bedrijf Ultralight Concept uit de provincie Luik. (meer info: www.ultralight-concept.be/en/stampe-sv4-rs/ )

De twee Pilatus P-3 die ons land rijk is, kwamen uit Brustem overgevlogen. Deze fraaie Pilatus (D-EPCI) werd gebouwd in 1959. Het draagt de Zwitserse militaire registratie A-859, waaronder deze bij de luchtmacht actief was tot midden jaren 90.

Nog een voormalig militaire trainer is deze Scottish Aviation Bulldog T.1. , in een vorig leven nog een primaire trainer (XX518) bij het Cambridge Univeristy Air Squadron. Deze Bulldog werd in 1973 gebouwd en in 2001 verkocht op de private markt. Nu staat het op Ursel gebaseerd als OO-DOG.

Enkele sportieve passages door Luc Desmet met de EAA Super Acro Sport (OO-80).

Tony De Bruyn met zijn North American Rockwell OV-10B Bronco. Naast enkele passages maakte hij ook een tactische nadering in het fraaie Urselse decor. 

Een formatie met vier SV4’s bracht kleur in het zwerk boven Ursel, zoals op de foto te zien, met de nodige afstand tijdens de laatste lage passage. De afstand werd ook op de grond correct gerespecteerd door de spotters.

De autogiro van Gerrit Ghyllebert, een ELA Aviacion ELA-10 Eclipse (59-DRK) met callsign F-JBZD. Een fraaie en fotogenieke machine die quasi op een zakdoek kan bochten maken. Voor meer info over de autogiro zie ook de vlucht die onze collega Guido in 2019 heeft gemaakt: www.hangarflying.eu/2019/01/gyrocopter-in-belgie-quo-vadis/

Naast de oldtimers maakten ook heel wat andere en recentere modellen hun opwachting, zoals deze VL3 Evolution van JMB Aviation uit Amougies met een snelle en lage passage.

The Victors kunnen niet ontbreken in Ursel. Ook zij hebben hun trainingen hervat en voorzien een nieuwe voorstelling als ze eindelijk weer eens voor een groot publiek mogen vliegen. Vorig jaar vlogen ze amper, maar brachten wel aan het einde van de eerste lockdown een eerbetoon aan tal van zorginstellingen in de ruime regio met hun zogenaamde white flight.

Naast The Victors is er nog een nieuw team opgestaan in de schoot van Vliegclub Ursel. Het Whiskey’s Formation duo vliegt met de Evektor SportStar RTC, de lesvliegtuigen van de club. De finale van hun demonstratie was letterlijk sprankelend te noemen met het gebruik van klein vuurwerk op de vleugels. Binnenkort vernemen we er vast meer over.

De Aviat S-2C Pitts Special van Peter Van Israël, ook wel bekend als ‘Peter Pan Flying Man,’ vertrekt in zijn gekende stijl, laag en hard.

Flash & Go werd een bijeenkomst van enkele van de bijzonderste warbirds die ons land rijk is, zoals deze Yak-3 replica. Het startte zijn loopbaan als Yak-11 trainer maar werd in 2005 omgebouwd naar een Yak-3 zoals die aan het eind van Tweede Wereldoorlog vloog in het Franse Escadron de Chasse Normandie-Niemen. Meer over de levensloop van dit vliegtuig op de website van Aerial Visuals (www.aerialvisuals.ca/AirframeDossier.php?Serial=88120)

Deze Stampe-Vertongen SV-4C (OO-AFJ) werd sinds kort opgenomen in de Safety Jogger vloot bij Stijn De Jaeghere en is gebaseerd op Kortrijk-Wevelgem. Dit toestel werd in 1946 in licenties gebouwd en deed toen dienst bij de Franse Aéroclub de Laon als F-BCFJ.

Ook de grootste klassieker die ons land rijk is mocht niet ontbreken in Oost-Vlaanderen. Deze Lockheed 12A Electra met Amerikaanse registratie NC14999 arriveerde in 2018 in Genk Zwartberg en is eigendom van Luc Hellings.

De North American AT-6D Texan ‘Safety Jogger’ (OO-JOY) werd door Stijn De Jaeghere gevlogen. Deze Texan werd in 1944 door North American als een AT-6D gebouwd voor de USAAF. Het toestel deed later dienst als lesvliegtuig in Canada en verhuisde daarna naar Panama, om in 1976 op de civiele markt te verschijnen. In 2011 onderging het een totale renovatie en dat leverde ook de prijs op van best gerestaureerde vliegtuig in de Oshkosh AirVenture van 2011. In 2019 kwam het in Wevelgem aan.

De uitsmijter van de dag was het opmerkelijkste vliegtuig dat in het Belgische luchtruim is te spotten: de Verhees Delta D2, de tweezits versie van het vliegtuig dat door de Belgische ingenieur Bart Verhees is ontworpen. Zie ook het gesprek dat Hangar Flying had met hem in 2008 over zijn zelfbouw toestel: www.hangarflying.eu/2008/11/hangar-flying-inviteerde-bart-verhees/

Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer