Bruegel, de zesde Belgian Icon

Met trots stelde Brussels Airlines de Bruegel Icon voor, een kunstwerk dat gecreëerd werd in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Bozar.

Brussels Airport, 2 mei 2019. Op de 450ste verjaardag van zijn overlijden brengen Brussels Airlines en Visit Flanders hulde aan de Vlaamse meester Pieter Bruegel de Oude (° tussen 1525 en 1530, † 9 september 1569). De kunstschilder was de vader van schilders Pieter Brueghel de Jonge en van Jan Brueghel de Oude. Pieter Bruegel beeldde vaak Belgische landschappen en volkse taferelen af. Onze cultuur zal nu op de romp van een A320 uitgedragen worden in heel Europa en het Midden-Oosten.

Computeranimatie aan Gate A40
Brussels Airport en Toerisme Vlaanderen lanceerden al op 10 juni 2018 een belevingsproject op Brussels Airport om Vlaanderen in de kijker te zetten als toeristische bestemming. Aankomende en vertrekkende passagiers worden in contact gebracht met de toeristische troeven van Vlaanderen, van gastronomie over wielercultuur tot Vlaamse Meesters. Aan instappoort A40 komt de Vlaamse kunst nu tot leven dankzij een nieuw ontwikkelde computeranimatie, geprojecteerd rond vier werken van Breugel de Oude. “Vlaamse Meesters zoals Pieter Bruegel spreken internationaal nog altijd tot de verbeelding. Het zijn culturele uithangborden die een breed publiek kunnen verleiden om af te reizen naar de bakermat van zoveel fantastische kunst. Wie zich echt wil onderdompelen in de wereld van Bruegel, Rubens of Van Eyck moet Vlaanderen zeker bezoeken.” Aldus Ben Weyts, Vlaams minister van Toerisme.

Inhuldiging van de tentoonstelling in de A-terminal. Vlnr. : Ben Weyts (Vlaams Minister van Toerisme), Christina Foerster (CEO van Brussels Airlines), Arnaud Feist (CEO van Brussels Airport Company) en Peter De Wilde (CEO van Toerisme Vlaanderen).

Minister Weyts is natuurlijk trots om te vermelden dat Brussel en ‘zijn’ Pajottenland een grote inspiratiebron vormden voor Pieter Breugel. Breugel werkte een tijdje in Italië (1551-1554?), woonde vermoedelijk ook in Antwerpen, om rond 1562 te verhuizen naar hartje Brussel. Na zijn dood werd Bruegel begraven in de Kapellekerk in de Marollen, waar zijn grafmonument nog steeds te bezoeken is. Na het Kunsthistorisches Museum in Wenen, bezitten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België de belangrijkste schilderijencollectie van Bruegel. De Koninklijke Bibliotheek bezit niet minder dan 90 grafische werken van zijn hand. Kunsthistorici vermoeden dat Breugel erg getroffen was door het harde leven van de plattelandsbevolking. Hij was katholiek én humanist en bekritiseerde de geloofsvervolging, heel moedig als we weten dat zijn laatste levensjaren zich afspeelden tijdens het harde regime van de Hertog van Alva (1507-1582). Nog volgens kunstkenners heeft hij maar een decennium geschilderd en amper een vijftigtal werken afgeleverd, allen van sublieme kwaliteit.

Computeranimatie bij de kunstwerken aan gate A40.

Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen: “In onze nieuwe state of the art animatie komen de iconische figuren uit de schilderijen van Bruegel op een unieke manier tot leven. De animatie maakt deel uit van een langlopend belevingsproject op de luchthaven. Op 3 jaar tijd raken zo’n 75 miljoen reizigers geprikkeld door onze Vlaamse Meesters en ook door onze andere toeristische troeven zoals gastronomie en wielrennen. Daar komen nu nog eens één miljoen passagiers bovenop die de komende vijf jaar van of naar Brussels Airport zullen reizen aan boord van een vliegende Vlaamse Meester. Dat zijn nog eens één miljoen mensen die trotse ambassadeurs van onze Vlaamse Meesters worden en bij uitbreiding ook van onze toeristische bestemming. Reken daar gerust ook nog eens de miljoenen mensen bij die via sociale media beelden zullen zien of delen van dit prachtige vliegtuig.”

De Breugel Icon van Brussels Airlines
We zagen al de Trident (OO-SNA, ode aan de Rode Duivels), Rackham (OO-SNB, Kuifje en Hergé), Magritte (OO-SNC, René Magritte), Amare (OO-SNF, Tomorrowland) en Aerosmurf (OO-SND, de Smurfen). Brussels Airlines onthulde vandaag haar zesde Belgian Icon. De A320 OO-SNE is opgedragen aan de Vlaamse Renaissanceschilder Bruegel de Oude. 2019 is het Breugeljaar en daarom heeft Brussels Airlines besloten om de Vlaamse meester te eren met een Belgian Icon. De luchtvaartmaatschappij werkte daarvoor samen met Toerisme Vlaanderen en kunstencentrum BOZAR (www.bozar.be, voor 2002 bekend als het Paleis voor Schone Kunsten).

Met trots stelde Brussels Airlines de Bruegel Icon voor, een kunstwerk dat gecreëerd werd in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Bozar.

Het Breugel-vliegtuig werd in aanwezigheid van Christina Foerster (CEO van Brussels Airlines), Ben Weyts (Vlaams Minister van Toerisme), Peter De Wilde (CEO van Toerisme Vlaanderen), Arnaud Feist (CEO van Brussels Airport Company), Paul Dujardin (CEO van BOZAR) en de artiesten onthuld in de prachtig versierde loods 41 op Brussels Airport.

Christina Foerster, CEO van Brussels Airlines: “Brussels Airlines is een ambassadeur van België. Dit zesde iconische vliegtuig toont de rijke kunstgeschiedenis van België en we zijn heel trots op het prachtige vliegende kunstwerk dat we met de steun van Toerisme Vlaanderen en de artistieke expertise van BOZAR hebben gecreëerd. De Hi Belgium Pass, dat een groot succes is sinds de lancering in 2017, bouwt verder op dit ambassadeurschap om toeristen naar ons mooie land te trekken, nu ook met de Flemish Masters Experience.” Christina Foerster begint trouwens zelf een goede ambassadeur voor België te worden. In haar speech had ze het over de Belgen die eigenlijk veel te bescheiden zijn en zeer gastvrij. Met de pass kunnen toeristen van 48 Europese steden naar Brussel vliegen, onbeperkt met de trein naar Belgische steden reizen en een heleboel culturele bezienswaardigheden gratis bezoeken. De Vlaamse Meesters exposities en collecties in Vlaanderen en Brussel zijn nu ook inbegrepen.

Het hedendaagse Belgische kunstenaarsduo Jos De Gruyter en Harald Thys bedacht het design voor de A320. Hoewel 450 jaar hen scheidt, leefden ze in dezelfde Belgische regio waar ook Pieter Breugel de inspiratie haalde voor zijn kunstwerken. Jos De Gruyter en Harald Thys hebben een selectie beelden uit schilderijen van Pieter Bruegel samengebracht op de romp van de A320 en in het interieur. Het duo haalde zijn inspiratie uit zeven schilderijen van de meester: Nederlandse Spreekwoorden (1559), Het Gevecht tussen Vasten en Vastenavond (1559), Kinderspelen (1560), De Vlucht naar Egypte (1563), Jagers in de Sneeuw (1565), De Oogst (1565) en De Boerendans (1569). Het schilderen van de A320 nam negentien dagen in beslag. Voor de veertien kleuren gebruikte airbrush-artist André Eisele (http://aircraftstyle.com/who-we-are/) in East-Midlands (UK) vijfhonderd liter primer en verf en honderdveertig liter coating.

 

Wencke Lemmes, Vice President Corporate Communications Brussels Airlines, in gesprek met de kunstenaars Harald Thys (links) en Jos de Gruyter.

Het Brussels artiestenduo Jos de Gruyter (°1965, Geel) en Harald Thys (°1966, Wilrijk) zal België vertegenwoordigen tijdens de Biënnale van Venetië van 2019. Daarom zal Bruegel’s allereerste vlucht (op 3 mei 2019) een trip naar Venetië zijn, om de artiesten te begeleiden naar de inhuldiging van het Belgische paviljoen op 11 mei 2019.

In de cabine zijn details uit de werken van Breugel de Oude afgebeeld op de bagagekasten …

… en op de cabinewanden.

Opvallende aanwezigen tijdens de inhuldiging waren de Italiaanse burgemeester Daniele Montebello en een twintigtal enthousiaste inwoners van Castelnuovo Magra, een gemeente van zo’n 8.000 inwoners in de Italiaanse provincie La Spezia. Ze waren uitgenodigd omdat ze onlangs de diefstal van een authentiek kunstwerk van Breughel de Jonge hadden weten te voorkomen. In de hoofdkerk van hun dorp, de Santa Maria Maddalena, hing tot voor kort een originele Kruisiging van Pieter Brueghel de Jonge. Een dienster van een markies uit Genua (dat ligt zo’n 90 km ten zuidoosten van hun dorp) had het een paar eeuwen geleden na het overlijden van haar meester als geschenk ontvangen, op haar beurt had ze het kostbare schilderij aan het dorp geschonken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de inwoners het goed kunnen verbergen om transport naar nazi-Duitsland te voorkomen. Maar anno 2019 had de politie een tip gekregen dat kunstdieven het uit de kerk wilden roven. Zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven werd het origineel vervangen door een goede kopie, en die hebben dieven een tijdje geleden inderdaad gestolen. De burgemeester en zijn dorpsgenoten konden dus apetrots bij de Breugel-A320 vertellen hoe ook zij nu nog konden uitpakken met een originele Breughel.

Bruegel kende zijn pappenheimers en hij heeft de manier van leven en feesten op een meesterlijke wijze in beeld gebracht. Zijn werken vliegen nu naar vier windstreken.

Met de Belgian Icon reeks brengt Brussels Airlines de wereld naar België en het beste van België naar de wereld.

Het harde boerenleven moet Pieter Breugel diep geraakt hebben, maar zijn klanten waren vooral rijke burgers.

Meer info: www.brusselsairlines.com

Frans Van Humbeek

Picture of Frans Van Humbeek

Frans Van Humbeek

is hoofdredacteur van Hangar Flying. Hij is freelance luchtvaartjournalist en auteur van verschillende luchtvaartboeken. Frans probeert zowat alle facetten van de Belgische luchtvaart op te volgen, maar zijn passie gaat vooral uit naar het luchtvaarterfgoed en de geschiedenis van de Belgische vliegvelden. Binnen het redactieteam van Hangar Flying zorgt hij ook voor de updates van www.aviationheritage.eu.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer