Impressie 2018 (deel 6) – VIP

Werchter, 31 december 2018. Het verzamelen van beklijvende beelden om het spottersjaar samen te vatten is ook dit jaar een eitje. Keuze genoeg, we werden weer verwend! De moeilijkste opdracht wordt wederom het schrijven van een passende openingsparagraaf die de beelden moet begeleiden. Alhoewel, als ik het zo bekijk, is dat bij deze ook weer opgelost!

2018 werd jaar van de eerste MAX’en, van Sukhoi SuperJets (die echter geen lang leven beschoren waren) en van bezoekende vips op Brussels Airport dankzij enkele grote internationale overlegmeetings bij de Europese instellingen.

In het zesde deel brengen we u de primi inter pares, de viptoestellen die in 2018 op Belgische luchthavens gespot konden worden.

Geniet van de foto’s die Giovanni, Guy en Kevin voor jullie verzamelden!

Kevin Cleynhens

2-DEER

Deze 2-DEER, een Boeing 787-8 Dreamliner van DeerJet, is het grootste viptoestel uit het luchtvaartregister van Guernsey. De machine bracht op 3 juni 2018 een Angolese delegatie voor topoverleg in Brussel. (Foto Kevin Cleynhens)

9H-JOY

De Bombardier CRJ 200ER 9H-JOY van Air X Charter werd gehuurd door popgroep Queen en Adam Lambert voor hun Europese tournee. (Foto Kevin Cleynhens) 

9H-YES

Guns N’ Roses huurde deze Boeing 737-5Q8 9H-YES van Air X Charter voor hun Europese tournee. ‘YES!’ was ook de vreugdekreet van de fotograaf toen het toestel voor de lens passeerde in prachtige lichtcondities. (Foto Kevin Cleynhens)

9K-GEA

De vipvloot van de staat Koeweit omvat onder meer een Airbus A340-500 en een Boeing 747-8. Voor het bezoek aan Brussel maakte men gebruik van de meer bescheiden Airbus A319-115(CJ) 9K-GEA. (Foto Kevin Cleynhens)

A6-SHJ

Hoog bezoek uit Sharjah, een van de Verenigde Arabische Emiraten. Deze ACJ320 A6-SHJ werd begin november gespot op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

A7-AAH

Altijd mooi, zo’n Airbus A340-313, zeker de A7-AAH van de Qatar Amiri Flight. (Foto Kevin Cleynhens)

A7-HHE

Het leek wel een invasie van de Qataris in maart 2018. Niet alleen een A340, maar ook de 747-8KB (BBJ) A7-HHE was te bewonderen in Brussel. Jammer van het slechte weer … (Foto Guy Viselé)

B-2480

De Boeing 747-89L B-2480 die de Chinese delegatie naar de ASEM-top (Asia-Europe Meeting) bracht, was een van de grootste vipbezoekers in Brussel dit jaar. (Foto Kevin Cleynhens)

B-3999

Deze Boeing 737-79L (BBJ) draagt het Air China-logo op staart en winglets, maar wordt gevlogen door Beijing Airlines. (Foto Kevin Cleynhens)

EP-AGB

’t Is dan wel geen Boeing 707, maar het blijft wel een Iraans regeringstoestel. De Airbus A321-231 EP-AGB was midden mei te gast op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

EZ-B022

Zo’n EZ-registratie blijft toch altijd een leuke aanwinst voor de collectie. Deze Challenger 605 EZ-B022 draagt dan wel de kleuren van Turkmenistan Airlines, je zal hem nooit op een reguliere lijndienst vinden. (Foto Kevin Cleynhens)

HS-TYV/60204

Voor de ASEM-top kwam de Thaise delegatie met deze prachtige Airbus A340-541 HS-TYV/60402. (Foto Kevin Cleynhens)

HS-VSK

Deze strakke Gulfstream 650 HS-VSK behoort toe aan King Power Group uit Thailand. De CEO en voorzitter van deze internationale groep, voornamelijk actief in de travel retail sector, Vichai kwam in oktober 2018 om het leven na een helikoptercrash nabij het voetbalstadion van Leicester. Het toestel was regelmatig te gast op Brussels Airport aangezien Srivaddhanaprabha eveneens OH Leuven in de portefeuille heeft. (Foto Kevin Cleynhens)

M-LCFC

Deze op het eiland Man geregistreerde Boeing 737-7E1 (BBJ) draagt de toepasselijke registratie M-LCFC, waarbij LCFC staat voor Leicester City Football Club. (Foto Kevin Cleynhens)

N162WC

Wat een beetje kleur al niet kan doen met zo’n Boeing Business Jet. Deze 737-7BC (BBJ) N162WC van WCA Holdings III wacht geduldig op zijn passagiers voor de terugvlucht. (Foto Kevin Cleynhens)

N737GG

Reizen doe je ongetwijfeld in stijl aan boord van deze Boeing 737-8KT BBJ2 N737GG. (Foto Kevin Cleynhens)

N767A

Groot, groter, maar nog niet het grootst. In 2018 was deze Boeing 767-2AX(ER) N767A van Aramcoeen een aantal keren te gast op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

RA-96023

De Asia-Europe Meeting van vorig jaar oktober in Brussel leek zo weggeplukt uit een boek van George Orwell; voor de spotters leverde het best een aantal leuke bezoekers op. Ilyushin 96 RA-96023 van de Russische regering was enkele dagen voor de aanvang van de top te fotograferen bij de landing op piste 25R. (Foto Giovanni Verbeeck)

T7-PAL

Deze in San Marino ingeschreven Boeing 737-7GJ (BBJ) T7-PAL behoort toe aan Arab Wings Company. (Foto Guy Viselé)

T7-URJ

De dwergstaat San Marino promoot zich meer en meer als goede (lees: voordelige) thuishaven voor vliegtuigen. Deze Falcon 2000LX T7-URJ van ExecuJet Middle East landde eind september op baan 07L in Brussel. (Foto Kevin Cleynhens)

TC-IST

De vipvloot van de Turkse regering breidde de laatste jaren fors uit. Als ondersteuning voor de NAVO-top bracht Erdogan deze A319-133CJ TC-IST mee. (Foto Kevin Cleynhens)

TC-TUR

De Airbus A330-243 Prestige TC-TUR van de Turkse regering bracht de Turkse president naar Brussel voor een NAVO-top. (Foto Kevin Cleynhens)

TZ-PRM

Een gelukkig toeval van mooi weer, een aantrekkelijke metalen vogel, rotatie op het juiste moment en een mooie achtergrond leverde dit fraaie plaatje op van de Boeing 737-7BC(BBJ) TZ-PRM van de Malinese overheid. (Foto Kevin Cleynhens)

V8-BKH

Reizen in stijl, the next level. De Boeing 747-8LQ(BBJ) van de Sultan van Brunei is het summum van privéjets. Pittig detail: de Sultan himself zit aan de controls van de grootste Boeing uit het gamma van de Amerikaanse constructeur. (Foto Kevin Cleynhens)

VP-CKK

VVIP operator NasAir uit Saudi-Arabië vliegt met deze 7379JA(ER) (BBJ3) VP-CKK. De BBJ3 is de grootste BBJ gebaseerd op het -900 model van de Boeing 737. (Foto Kevin Cleynhens)

YI-ASF

Brussels Airport anno 2018. Het is dan wel geen 747SP, 747-200 of een 727-200, maar wel een mooie 737-81Z YI-ASF van Iraqi Airways. (Foto Kevin Cleynhens)

YV3016

Geduld is een schone zaak, zeker wanneer je wacht op een streepje zon op deze Embraer Lineage 1000 YV3016 van ConViasa. Het resultaat mag er daarentegen wel zijn. Volgens de laatste berichten zou het toestel momenteel opgeslagen zijn in Perpignan. (Foto Kevin Cleynhens)

YV3360

De Falcon 2000EX YV3360 van Petroleos de Venezuela was in juli 2018 te zien op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

ZS-NEX

De Boeing 767-35DER ZS-NEX werd in september 1990 geleverd aan LOT Polish Airlines als SP-LPA. Momenteel vliegt de Boeing bij Aeronexus Corporate en kan deze gecharterd worden voor viptransport. Rockgroep The Rolling Stones maakte hier in het verleden ook al gebruik van. (Foto Kevin Cleynhens)

Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer