Brussels Airport op maat

_DSC2962.jpg

Zaventem, 25 januari 2008. Het kunstwerk van Olivier Strebelle aan de infobalie in de vertrekhal van Brussels Airport wordt prachtig verlicht door een winterzonnetje dat door de Diamant – de centrale traphal – naar binnen schijnt. Daar hebben we afgesproken met Christel Nees, een van de zeventien gidsen op onze nationale luchthaven.

De rondleidingen beginnen aan de infobalie in de vertrekhal. De muur wordt gedomineerd door het bord waarop alle vertrekkende vluchten genoteerd staan. Christel legt uit dat niet alle lijntjes op het bord een vertrekkende vlucht voorstellen, maar dat bepaalde maatschappijen zetels boeken op toestellen van andere maatschappijen. In luchtvaarttaal wordt dit een ‘codeshare’ vlucht genoemd.

Christel, die haar carrière begon bij Belgavia (de voorloper van Aviapartner), werkt ondertussen 20 jaar op de luchthaven waarvan zeven als gids. Vandaag heeft ze een groep leerkrachten van de Gemeentelijke Technische School uit Merchtem onder haar hoede voor een drie uur durende rondleiding. Deze voert ons onder andere langs de vertrekhal, de grenscontrole, de Lichtstraat (met taksvrije winkels, gebedsruimten, eet- en drinkgelegenheden, …) en de bagagezaal. Met de leraars staat ze ook even stil bij het uitzendkantoor. Hier is voor alle mogelijke opleidingen een boeiende baan te vinden. In en rond het gebouw staan meer dan 200 prachtige kunstwerken. In de Diamant kan je ondermeer een werk van Panamarenko en verschillende kristallen stoeltjes bewonderen. Deze “Val Tabouret” werd ontworpen door de Antwerpse kunstenaar Frans Van Praet voor de wereldtentoonstelling van Sevilla in 1992. Zelfs in Val-Saint-Lambert zijn ze trots dat hun glaskunst een plaats kreeg op de luchthaven. De stoeltjes werden uitgetest door enkele leerkrachten uit de groep en die waren het unaniem eens: hier kan je uren op blijven zitten!

De oude vertrekzaal is de ideale locatie om een woordje uitleg te geven over de weg die de bagage aflegt. Deze ruimte wordt nu enkel nog gebruikt om de passagiers van een aantal Amerikaanse maatschappijen in te checken. In de zomer wordt de zaal ook gebruikt voor de registratie van charterpassagiers.

Elk jaar leiden de gidsen ongeveer 20.000 geïnteresseerden rond op de luchthaven. De meeste bezoekers kiezen voor de ‘Transit’ toer. Dit is een drie uur durende rondleiding waarbij je een wandeling van twee uur maakt doorheen het luchthavengebouw en waarna de bus je langs de interessantste plaatsen voert buiten het luchthavengebouw. Je kan ook kiezen voor de twee uur durende ‘Access’ toer, waarbij je enkel het luchthavengebouw bezoekt. Daarnaast biedt de luchthaven ook speciale bezoeken voor jongeren van vijf tot zestien jaar aan, speciaal voor lagere en middelbare scholen. Normaal gezien zijn de bezoeken enkel in groepsverband mogelijk. Wat veel mensen echter niet weten is dat je tijdens de zomermaanden via de luchthavenwebsite www.brusselsairport.be ook individueel kan inschrijven voor een rondleiding.

Vanuit de Lichtstraat heb je onder andere een prachtig uitzicht op de B pier en de vliegtuigen die ‘in het veld’ geparkeerd staan. Ethiopian vliegt zes maal per week naar Addis Ababa via Parijs of Frankfurt. Overdag wordt het toestel op een ‘remote bay’ geparkeerd om de parkingposities aan de pier niet onnodig te belasten.

De gidsen krijgen een brede waaier aan bezoekers mee. Dit gaat van scholen en verenigingen tot vakmensen (bv. piloten). Christel benadrukt dat de uitleg aangepast wordt aan de groep. Ze kan dan ook twintig jaar luchtvaartervaring aanwenden om het voor elk publiek boeiend te maken aan de hand van leuke anekdotes en interessante weetjes.

De overzichtsfoto van de luchthaven en de cockpitfoto’s van fotograaf Paul Van Caesbroeck hebben sinds kort een plaatsje gekregen in de Lichtstraat.

Voor iedereen die meer wil weten over het reilen en zeilen van de luchthaven is deze toer zeker en vast een aanrader. Op het gebied van georganiseerde rondleidingen is Brussels Airport trouwens een van de weinige luchthavens in Europa waar dit mogelijk is. Ondanks de soms negatieve kritiek bewijst de luchthavenuitbater hiermee dat ze wel degelijk rekening houdt met mensen die gepassioneerd zijn door de luchtvaart of die simpelweg de luchthaven eens vanuit een andere perspectief willen komen bekijken.

Bij de ‘Transit’ toer hoort ook een ritje rond de luchthaven. Brucargo, de vrachtafdeling van Brussels Airport, mag zeker niet op het programma ontbreken. Kalitta Air vliegt dagelijks met hun Boeing 747 ‘Jumbo’ vanuit de Verenigde Staten naar Brussel.

Met dank aan The Brussels Airport Company, Christel Nees en het ganse gidsenteam.

Meer info en contact:
http://www.brusselsairport.be/nl/about-airport/guided-tours/
Telefoon: 02/753 42 85
Email: guided.tours@brusselsairport.be

Kevin Cleynhens
Foto’s: Paul Van Caesbroeck

Picture of Kevin Cleynhens

Kevin Cleynhens

Is gefascineerd door luchtvaart in het algemeen. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de burger- en zakenluchtvaart. Ook oudere vliegtuigen kunnen hem bekoren. Hij spendeert een groot deel van zijn tijd aan luchtvaartfotografie. Daarnaast verzamelt hij sinds jaren veiligheidskaarten. Hij is dan ook fier op een collectie van 8000 safety cards.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer