Op het kerkhof van Wilsele-Dorp vinden we de graven van twee Lancaster-bemanningen die neerkwamen tijdens het bombardement van het station van Leuven in de nacht van 11 op 12 mei 1944. Het betreft de Lancasters ND951 WS-Z van 9 Sqn en ND923 KO-C van 115 Sqn. In 2010 is een nieuw gedenkteken ingehuldigd voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van het bombardement.
Onderzoeker: Rudi Geyskens
Infobord voor de crash van B-17F 41-24564 XK-W “Patches” 305 BG, 365 BS
door Luc Wittemansdoor Luc WittemansDit infobord op de wandelwegen in de Merode-bossen van Averbode herdenkt de crash van B-17F 41-24564 “Patches” van de 305 BG, 365 BS op 17 augustus 1943.
Op het terrein van Eandis, rechtover de ingang van de klantendienst, staat een beeld van Jan Pieter Minckelers. Het stelt twee handen voor die een gasvlam omvatten met daarop het hoofd van Minckelers. Het is een werk van kunstenares Mariette Coppens uit Zoersel die het maakte in 1990.
Toen Jan-Pieter Minckelers in Leuven studeerde, volgde hij lessen aan pedagogie De Valk zoals dit deel van de toenmalige universiteit toen genoemd werd (naast de pedagogieën Het Varken, De Lelie en De Burcht, allen verdwenen met de tijd). De colleges waren toen de huisvesting van de studenten terwijl de pedagogieën de plaatsen waren waar de student lessen volgden. Van 1771 tot 1788 was Minckelers er ook professor in de filosofie.
De Stad Leuven eert zijn bekende inwoner Jan-Pieter Minckelers door zijn naam aan een straat te verbinden. Deze straat is gelegen tussen de Diestsestraat en de Vaartstraat. De Jan-Pieter Minckelersstraat lag in het verlengde van de Gasstraat waar de eerste Leuvense gasfabriek of gazometer stond. In een gazometer werd lichtgas gemaakt voor de stadsverlichting; dit gas werd door Minckelers ontdekt. Later kreeg ook de Gasstraat de naam Jan-Pieter Minckelersstraat.