Graven van de bemanningsleden van Lancasters ND951 WS-Z 9 Sqn en ND923 KO-C 115 Sqn

Op het oude kerkhof rond de kerk van Wilsele-Dorp werden een aantal jaren geleden bijna alle graven geruimd. De Commonwealth-graven werden echter behouden evenals een aantal graven die historisch belangrijk zijn. Bijna al deze graven, zowel de Commonwealth als de overblijvende burgergraven hebben betrekking op gebeurtenissen uit de twee wereldoorlogen.

Er zijn 45 Commonwealth-graven waarvan 3 niet-geïdentificeerde gesneuvelden. Een eerste grote groep sneuvelde bij de invasie van België in mei 1940. De British Expeditionary Force (BEF) stuurde een aantal eenheden vooruit België in om stellingen in te nemen op de Dijle en het kanaal van Mechelen naar Leuven. Uit die periode dateren de graven van 26 gesneuvelden van het 1st Battalion van de Coldstream Guards en 2 graven van de Grenadier Guards. Daarnaast vinden we er ook de graven 14 RAF-bemanningsleden, twee bijna volledige Lancaster bemanningen die omkwamen tijdens het bombardement van het rangeerstation en de werkplaatsen van Leuven in de nacht van 11 op 12 mei 1944. Soms maakt men melding van een vermoedelijke botsing in vlucht van de beide vliegtuigen maar minstens een bron geeft de Lancaster van 115 Squadron als slachtoffer van Oblt Herman Greiner van II.NJG1. Het betreft de volgende bemanningen:

ND951/WS-Z Lancaster III 9 Squadron

P/O Maurice Bunnagar (piloot), Sgt Russell F. Leggitt (boordwerktuigkundige), Sgt Arthur I. Henderson (navigator), F/O John T. Isfan RCAF (bommenrichter), Sgt John A. Chambers (radio-operator), Sgt Bernard G. Easterlow (boordschutter), Sgt Ronald G.T. Watson (boordschutter).

ND923/KO-C Lancaster III 115 Squadron

Sgt Herbert M. Jennings (piloot), S/L John R. Grant MiD (boordwerktuigkundige), Sgt Ralph W. Clarke (boordwerktuigkundige), P/O Stanley Waller (navigator), P/O Jack Rodgerson (bommenrichter), Sgt William G. Parry (radio-operator), T/Sgt Charles S. Koss USAAF (boordschutter), Sgt Eric E. Tabner (boordschutter).

Deze Lancaster had blijkbaar twee boordwerktuigkundigen aan boord, mogelijk iemand nieuw bij het squadron die onder toezicht van een ervaren bemanningslid zijn eerste missies vlog.

T/Sgt Charles E “Carl” Koss, een Amerikaan, werd aanvankelijk ook ter plaatse begraven maar na de oorlog op verzoek van zijn familie overgebracht naar zijn woonplaats. Hij rust nu in het Saint Joseph Cemetery River Grove, Cook County, Illinois.

Aan de ingang van het kerkhof werd al kort na de Tweede Wereldoorlog een monumentaal gedenkteken opgericht voor de Belgische en Britse oorlogsslachtoffers.

Op 30 oktober 2010 werd een tweede gedenkteken ingehuldigd voor de slachtoffers van het bombardement van 11-12 mei 1944 op het kerkhof zelf. Het is een sober gedenkteken uit Cortenstaal met daarop in plexiglas een plaat met een tekst over de gruwelijke nacht van het bombardement van Leuven. Omdat het gedenkteken zowel de burgerlijke als de militaire slachtoffers van het bombardement herdenkt, staat het ongeveer midden tussen de graven van de burgerslachtoffers en de militaire gesneuvelden.

Met dank aan Rudi Geyskens voor de informatie en de foto’s van het nieuwe gedenkteken voor de slachtoffers van het bombardement.

Beelden: © Steven Volckaerts, 30/05/2006 | © Rudi Geyskens, 18/02/2017
Datum gebeurtenis:
12/05/1944
Datum inhuldiging:
30/10/2010
Datum registratie:
01/06/2006
Locatie:
Graven van de bemanningsleden van Lancasters ND951 WS-Z 9 Sqn en ND923 KO-C 115 Sqn
Adres:
Op het oude kerkhof van Wilsele-Dorp, op de hoek van de Pastoor Legrandstraat en Hagelandstraat, Wilsele, Leuven
Lengtegraad:
4°42’09.4″E
Breedtegraad:
50°53’48.6″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer