Monument voor SOE-agenten Lt Robert Deprez en Lt André Schaepdrijver

Robert Deprez en André Schaepdrijver vluchtten op 13 juli 1942 samen met hun Harelbeekse stadsgenoot Marcel Becquart. Hun codenaam was ‘De drie musketiers.’ Ze reisden door Frankrijk en konden de demarcatielijn tussen bezet Frankrijk en het Vichy-Frankrijk ongezien overkomen. In Montauban splitste de wegen van Becquart en Deprez/Schaepdrijver maar ze vonden elkaar terug in het Spaanse interneringskamp van Miranda del Ebro. Uiteindelijk werden ze vrijgelaten en op 8 juni 1943 kwamen ze in Groot-Brittannië aan. De Britse BBC zond dan een radiobericht om “De drie musketiers zijn goed aangekomen” zodat ze ook op het thuisfront wisten dat ze goed aangekomen waren. Zij boden zich aan bij de Special Operations Executive – SOE, een Britse organisatie die zich bezighield met spionage en sabotage in bezet gebied. Slechts een van hen zou de oorlog overleven.

SOE-agent Lt Robert A. Deprez (geboren te Harelbeke op 7 februari 1921, codenaam Lucullus) werd op 30 maart 1944 ingezet bij operatie Troilus. Hij zou als verbindingsman optreden tussen het Belgisch verzet in de streek van Ronse en het hoofdkwartier in Engeland. Hij was samen met Albert Giroulle (codenaam Troilus) als SOE-agent aan boord van Halifax V LL287 NF-S van 138 Squadron. Tijdens de nacht van 30 op 31 maart 1944 was operatie Osric 27 gepland waarbij de raid op Nuremberg gebruikt werd om SOE-agenten boven België te droppen. Het toestel werd echter door de flak boven Vlissingen neergeschoten en stortte neer in de Westerschelde in de buurt van Hansweert. Slechts enkele bemanningsleden overleefden de crash, de rest van de crew van F/Lt Mill kwam om, samen met de twee SOE-agenten die nog steeds als vermist zijn opgegeven.

SOE-agent Lt André Schaepdrijver (geboren te Harelbeke op 20 februari 1920) werd ingezet in operatie Publius en werd geparachuteerd nabij Spa. Hij werd op 17 augustus 1944 aangehouden door de Gestapo terwijl hij aan het seinen was naar Londen. Hij werd weggevoerd naar het concentratiekamp van Mauthausen alwaar hij op 1 februari 1945 door zijn beulen werd onthoofd. Op de dagorde van 15 mei 1946 staat vermeld “Hij was, toen hij aangehouden werd, een voorbeeld van waardigheid en moed voor de vijand. Tot op het laatste wilde hij zijn land dienen, hij heeft nooit gefaald”.

In hun thuisstad Harelbeke herdenkt een monument de twee gesneuvelden. Hun namen zijn ook aangebracht op het monument voor de gesneuvelden, politieke gevangenen, gedeporteerden en burgerlijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog dat ongeveer 500 meter verder ligt, langs de kerk aan het Paretteplein.

De Oud-Studenten Geschiedenis van de Universiteit Gent reiken elk jaar de André Schaepdrijverprijs uit voor de beste masterscriptie van de Vakgroep Geschiedenis als herinnering aan André Schaepdrijver die geschiedenis studeerde aan de Universiteit Gent en praeses was van de Vlaamse Geschiedkundige Kring.

Beelden: © Luc Wittemans 21/03/2024
Datum gebeurtenis:
31/03/1944, 01/02/1945
Datum registratie:
22/09/2008
Locatie:
Monument voor SOE-agenten Lt Robert Deprez en Lt André Schaepdryver
Adres:
Hoek van de Toekomstraat en de Gentsestraat, Harelbeke
Lengtegraad:
3°18’53.1″E
Breedtegraad:
50°51’30.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer