Monument voor SOE-agenten Lt Robert Deprez en Lt André Schaepdrijver

Robert Deprez en André Schaepdrijver vluchtten op 13 juli 1942 samen met hun Harelbeekse stadsgenoot Marcel Becquart. Hun codenaam was ‘De drie musketiers.’ Toen zij in juni 1943 veilig aankwamen in Engeland zond de Britse BBC een radiobericht om “De drie musketiers zijn goed aangekomen” zij boden zich aan bij de S.O.E. Slechts een van hen zou de oorlog overleven.

SOE Robert Deprez werd op 30 maart 1944 ingezet bij operatie Troilus en zou als verbindingsman optreden tussen het Belgisch verzet in de streek van Ronse en het hoofdkwartier in Engeland. Hun vliegtuig werd boven de Westerschelde getroffen door vijandelijk geschut en stortte neer in de Westerschelde. Alle manschappen onder wie Robert Deprez sneuvelden en werden als vermist opgegeven.

SOE André Schaepdrijver werd ingezet in operatie Publius en werd geparachuteerd nabij Spa.
André Schaepdrijver werd op 17 augustus 1944 aangehouden door de Gestapo terwijl hij aan het seinen was naar Londen. Hij werd weggevoerd naar het concentratiekamp van Mauthausen alwaar hij op 1 februari 1945 door zijn beulen werd onthoofd. Op de dagorde van 15 mei 1946 staat vermeld “Hij was, toen hij aangehouden werd, een voorbeeld van waardigheid en moed voor de vijand. Tot op het laatste wilde hij zijn land dienen, hij heeft nooit gefaald”.

SOE Alfons Delmaire was eveneens lid van de Britse SOE. Hij werd gedropt boven Spa alwaar hij terstond gevangengenomen werd door de Duitse bezetter. Hij werd weggevoerd naar het concentratiekamp van Wolfinbuttel alwaar hij door zijn Duitse beulen onthoofd werd op 30 maart 1944.

Beelden: ©
Datum gebeurtenis:
31/03/1944, 01/02/1945
Datum registratie:
22/09/2008
Locatie:
Monument voor SOE-agenten Lt Robert Deprez en Lt André Schaepdryver
Adres:
Hoek van de Toekomstraat en de Gentsestraat, Harelbeke
Lengtegraad:
3°18’53.1″E
Breedtegraad:
50°51’30.7″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer