De B-24J Liberator 42-109807 ‘Tennessee Dottie’ van de 445th Bomb Group werd hier op 12 april 1944 neergehaald door Focke-Wulfs van het Jagdgeschwader 26. Het monument werd onthuld op 1 juni 1996 en bestaat uit een gedenkplaat in staal met een glazen afdekking die is bevestigd op een granieten sokkel.
Onderzoeker: Olivier Arquin
Ltn Vl Etienne Dufossez sneuvelde op 10 mei 1940. Als eerbetoon voor haar zoon en alle omgekomen Belgische piloten van WOII nam ze het initiatief om een ereperk voor Belgische vliegeniers op te richten. Een comité onder de hoge bescherming van Koningin Elisabeth zamelde de fondsen in en kocht een perceel op deze Brusselse begraafplaats. Het grootste aantal gesneuvelde bemanningsleden werd in de periode 1948-1950 naar deze begraafplaats overgebracht.
De moeder van Ltn Vl Etienne Dufossez, Angelina Dufossez-van Halteren (+1956) ligt ook begraven op Evere. Ze was de voorzitter van de Ailes Brisées de Belgique.
Georges Nélis was een van onze eerste militaire piloten en speelde een belangrijke rol in de militaire werkplaatsen voor onderhoud en herstelling van de vliegtuigen van de Belgische Militaire Luchtvaart. Na de Eerste Wereldoorlog ging hij over naar de burgerluchtvaart en was de drijvende kracht achter bedrijven als SNETA, SABENA en SABCA. Hij rust op de begraafplaats van Brussel in een monumentaal graf met een bronzen beeld van kunstenaar Pierre Soete.
Te Lembeek, op een woning in de Kasteelbrakelsesteenweg, hangt een marmeren gedenkplaat met een houten omlijsting voor de bemanning van Lancaster LM430 WS-B van het 9 Squadron, gevallen op 23 maart 1944. De gedenkplaat werd onthuld op 22 maart 1997.
In de voortuin van een hoeve aan de Kalmthoutsesteenweg 289 stond deze replica van een Mustang. Als kleine jongen woonde de bouwer in 1945 nabij de luchthaven van Melsbroek. Op een dag kwam een P-51D over hen aangevlogen en het toestel maakte een wing greet (over weer tippen met vleugels). Dat heeft zo’n indruk gemaakt op de kleine jongen dat hij toen besloten had om ooit eens zo’n toestel op ware grootte na te bouwen. Het resultaat mag gezien worden.
Raymond Lallemant is waarschijnlijk een van de bekendste Belgische piloten bij de Royal Air Force. Na de RAF bleef hij nog meer dan 25 jaar bij de Belgische Luchtmacht. Raymond Lallemant overleed op 30 januari 2008, hij werd begraven op de begraafplaats van Florennes.