Informatie is welkom.
Onderzoeker: Lambert Derenette
Info Ryelandt Eric (3 juli 2013):
Het gebouw was een oude boerderij genaamd ‘De Grote Kwinte.’ Het kleine gebouw ernaast was een wc-blok die echter dienst deed als ‘ballonkot.’ Daar werd de waterstof gestockeerd om weerballonnen (type G10 en G100) op te blazen. De weerkundige dienst verhuisde naar daar vanuit de oude Flying Controle in 1957. Ik werkte in de meteo van Koksijde in 1958/60, 1961/63 en 1970/1980 als weerkundig waarnemer.Meer info (bouwjaar,plan, ….) is welkom.
Samen met Lambert bezocht ik de villa “La Vigie.” De imposante villa op de Hoge Blekker staat spijtig genoeg al jaren te vervallen. Volgens het kadaster heeft dit gebouw het huisnummer 9+ in de Verdedigingslaan, zo’n nummer wordt toegekend aan militaire gebouwen. Het goed van meer dan 35a blijkt anno 2006 nog eigendom te zijn van het Ministerie van Landsverdediging (Dienst Algemene Bouwwerken).
Het oude verblijf van het 40 Squadron staat er vervallen bij. Van de bar en de barbecue blijft niet veel meer heel. Wat verder staat de verkeerstoren, het meteogebouw en de loods van de brandweer.
Van aan het Cultureel Centrum Ten Bogaerde heb je een mooi zicht op de basis en de verschillende loodsen.
De operationele Sea Kings van het 40e Smaldeel staan gestald in een gemoderniseerde loods die gebouwd werd door Herpain. Nabij de loods en de huidige gebouwen van het 40 Squadron staat de oude boei “Trapegeer.” Ook op Melsbroek vinden we Herpain-loodsen, daar worden ze gebruikt voor de Falcons, Embraers en Airbussen van de 15de Wing.
In de imposante loods worden de Sea Kings en Alouettes onderhouden. Van in de grote onderhoudshal bereiken we de werkplaatsen voor het onderhoud van radio’s, instrumenten, ed.
Begin 1952 werden aan de zuidkant van het vliegveld twee nieuwe vliegtuigloodsen (type Gilfilan) en een onderhoudsloods gebouwd. Tijdens ons bezoek (januari 2007) was een van de Gilfilans reeds afgebroken. In de nog bestaande loods stond de Sikorsky HSS-1 OT-ZKD en een mock-up van de cockpit en cabine van een Sea King. Deze modellen op ware grootte waren gebruikt voor de opnamen van Windkracht 10. In de loods bevindt zich ook de schildersectie.
Nabij de boerderij ’t Leihof die midden op het vliegveld gelegen is, vonden we de ruïne van wat een kapel zou kunnen geweest zijn. Ik vermoed dat het hier een oude Loretto-kapel betreft, boer Ghyselen kon het echter niet bevestigen. Binnen was alles spijtig genoeg vernield. Het oude baken van het christelijk geloof staat nabij het moderne navigatiebaken Koksy.
Een van de kazernegebouwen, de “uitkijk van de basis”, staat er nog. Een gedeelte is verbouwd. Hiernaast vinden we nog de sporen terug van de verdwenen loodsen, ondermeer de rails waar de poorten op bewogen.