Villa La Vigie

Samen met Lambert bezocht ik de villa “La Vigie.” De imposante villa op de Hoge Blekker staat spijtig genoeg al jaren te vervallen. Volgens het kadaster heeft dit gebouw het huisnummer 9+ in de Verdedigingslaan, zo’n nummer wordt toegekend aan militaire gebouwen. Het goed van meer dan 35a blijkt anno 2006 nog eigendom te zijn van het Ministerie van Landsverdediging (Dienst Algemene Bouwwerken).

Deze villa werd in 1925 gebouwd op een Britse bunker uit 1916. In die versterking stond een verplaatsbaar kanon. Vanuit de bovenste vensters van de villa “La Vigie” (De Uitkijk) zou de zee te zien zijn. Ik ben blijkbaar niet de enige die valt voor de schoonheid van dit gebouw. Herman Göring zou hier tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven hebben, bevestiging kon ik niet vinden. In 1951 werd de villa aangekocht door de Belgische staat en het werd een legendarisch verblijf en oord voor gezellige feesten voor de piloten van o.a. Koksijde. In 1994 werd de villa officieel gesloten, op 9 mei 2003 werd ze als monument beschermd.

De monumentale cottage staat nu op deze peperdure grond te verloederen. Alhoewel de vensters door de eigenaar werden afgesloten is de voordeur opengebroken. Binnen in het huis lijkt alles vernield. Een eiken binnendeur ligt in de verwaarloosde tuin. Het tennisveld is die naam niet meer waardig. Het is treurig om te zien wat er met deze vroegere eigendom van de Luchtmacht is gebeurd. Gelukkig is er wat “sociale controle,” we ondervinden dat de buren een oogje in het zeil houden. Onnodig te herhalen dat dit een privéterrein is.

Als we de huidige foto van de villa vergelijken met de oude postkaarten (collectie Lambert J. Derenette) dan zien we dat de opening waardoor men het kanon uit de bunker kon wegrijden, bewaard bleef in het ontwerp van de cottage. Die opening werd gesloten door een portiek met een erker.

Info Lambert Derenette (11 mei 2015):
Villa La Vigie hij bestaat nog. Ze wordt momenteel gerenoveerd en geïntegreerd in een woonproject. Op de foto’s die ik vandaag nam kan je heel goed de bunker zien.
Deze foto’s illustreren de verschillende stadia/periodes van La Vigie.

Skyline Europe bouwt rond de historische villa stijlvolle assistentiewoningen. De villa wordt geïntegreerd in het luxueuze complex in de duinen van Koksijde.

Info Paul Buysse (25 juni 2015):
In de Vigie was in de jaren zeventig (en vroeger) de Mess voor de Officieren. Er werd niet enkel gefeest. Ikzelf was er tijdens de TCU 15W C-119 in 1971 in de hoedanigheid van Peter TCU.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 30/01/2007 | © Paul Van Caesbroeck, 30/01/2007 | © Lambert Derenette, 11/05/2015 | © Lambert Derenette, 11/05/2015 | © Lambert Derenette, 11/05/2015 | © Lambert Derenette, 11/05/2015 | © Lambert Derenette, 11/05/2015
Datum gebeurtenis:
1925
Datum registratie:
04/02/2007
Eigenaar:
Koksijde
Adres:
Verdedigingslaan 9+

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer