Observatietoren van Flugplatz Peselhoek

In de zomer van 1940 begon de Luftwaffe met de aanleg van een vliegveld op het gehucht Pezelhoek van Poperinge. Het vliegveld was gelegen tussen de Westvleterseweg en de Poperingevaart. Naast het vliegveld werden enkele bouwwerken aangevat zoals de observatietoren en een loods voor onderhoud en herstelling van vliegtuigen. Het vliegveld is waarschijnlijk nooit echt in gebruik genomen en vanaf 1941 werd het gebruikt voor de kweek van groenten.

Na de oorlog is de toren nog gebruikt als uitkijktoren van de luchtafweer. Vanaf eind de jaren vijftig bleef de toren werkloos staan wat betekende dat de toren ook geen onderhoudswerkzaamheden onderging. Sinds 2007 is de toren beschermend als monument en sedert 2009 als bouwkundige erfgoed.

Momenteel is de toren nog privé-eigendom maar in maart 2021 kondigde het stadsbestuur van Poperinge aan dat ze de toren willen verwerven om hem te vrijwaren van verder verval. Bovendien willen ze de toren na de nodige restauratie- en aanpassingswerkzaamheden toegankelijk maken als uitkijktoren.

Voor meer details, zie het artikel op Hangar Flying: www.hangarflying.eu/2009/05/een-toren-in-poperinge/

 

Volgens een bericht op vrt.be/vrtnws van Lotte Aneca (28 februari 2022) wordt de ‘Duitse vliegtuigtoren’ een publieke uitkijktoren. Tegen 2024 zou het een uitkijkpunt moeten worden. Het bouwsel wordt gerestaureerd en voor het publiek opengesteld. De streefdatum om de toren te openen als uitkijk- en infopunt is 6 september 2024, 80 jaar na de bevrijding van Poperinge.

Langs de Westvleterseweg komt er een verharde parkeerstrook, met aansluitend een voetpad richting toren. Het project staat als eerste op de reservelijst van de Horizon2025-uitkijkpunten van de provincie en Westtoer. Het netwerk verbindt een twintigtal uitkijkpunten en belevingsplatformen, verspreid over de provincie.

 

 

Beelden: © Paul Van Caesbroeck
Datum gebeurtenis:
1940
Datum registratie:
04/02/2009
Locatie:
Observatietoren van Flugplatz Peselhoek
Adres:
Westvleterseweg 40, in de velden, Poperinge
Lengtegraad:
2°44’01.3″E
Breedtegraad:
50°52’23.1″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer