CWGC Lijssenthoek Military Cemetery

Lijssenthoek Military Cemetery telt 10784 graven. Er werden 9903 Commonwealth gesneuvelden begraven, waarvan 24 niet geidentificeerde. Er rusten ook 883 andere nationaliteiten, voornamelijk Franse en Duitse gesneuvelden, waarvan 11 niet geidentificeerde. Er staan 8 ‘special memorials’ voor gesneuvelden die met enige waarschijnlijkheid hier begraven werden maar waarvan de exacte plaats niet gekend is.

Bij de 9903 Commonwealth gesenuvelden, zijn er 90 van het Royal Flying Corps of de Royal Air Force.

Een van de RFC gesneuvelden met de hoogste rang is Lieutenant Colonel Donald Swain Lewis. Op het ogenblik van zijn dood was hij de bevelvoerend officier van 2 Wing RFC. Op 14 september 1914 was hij een van de eersten om te experimenteren met een zender om het schieten van de artillerie bij te sturen. Een collega schreef over hem dat hij eigenhandig het vliegtuig bestuurde en tegelijk de zender bediende en dat soms tot drie uur aan een stuk. Aanvankelijk maakte hij deel uit van 4 Squadron, daarna kreeg hij het bevel over 3 Squadron om uiteindelijk het bevel van 2 Wing te voeren. Ondanks deze post met veel verantwoordelijkheid, bleef hij regelmatig observatieopdrachten uitvoeren. Zo ook 10 april 1916 toen hij Morane Saulnier LA parasol serial 5132 leende van 1 Squadron en er met Captain Arthur Witherby Gale van de 2nd Life Guards als observer (geen RFC observer) op missie vertrok. Ze werden door de Duitse luchtafweer vol geraakt en stortten neer in de omgeving van Wijtschate. Ze werden naast mekaar begraven op Lijssenthoek Military Cemetery (graven V-A-25 en 26).

 

Beelden: ©
Datum registratie:
06/05/2008
Locatie:
CWGC Lijssenthoek Military Cemetery
Adres:
Lijssenthoek Military Cemetery, Boescheepseweg, Poperinge
Lengtegraad:
2°42’06.4″E
Breedtegraad:
50°49’42.3″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer