Gedenkteken voor G.I.’s omgekomen bij accidentele explosie

In een verborgen hoekje van Bastogne staat een discreet gedenkteken. Het herdenkt de slachtoffers van een accidentele ontploffing op terrein van het Petit Séminaire op 5 januari 1945. Het gebouw deed op dat moment dienst als hoofdkwartier van de 501st Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division. Tijdens de gevechten rond Bastogne was hier ook een veldhospitaal ondergebracht.
De slachtoffers waren landmijnen aan het laden op een vrachtwagen waarbij om onbekende redenen de lading explodeerde. Twaalf van de slachtoffers behoorden tot de 501st PIR; het dertiende slachtoffer was een chauffeur van de Service Company.
Het gedenkteken is een initiatief van André Cenne uit 1992. Het heeft de vorm van een kruis met daarop o.a. de 13 namen van de gesneuvelden in de vorm van militaire identificatieplaatjes.

Beelden: © Luc Wittemans 20/07/2019
Datum gebeurtenis:
05/01/1945
Datum registratie:
31/10/2019
Locatie:
Gedenkteken voor G.I.’s omgekomen bij accidentele explosie
Adres:
Aan de rotonde, Rue Pierre Thomas, Bastogne. In het ommuurde terrein van het Institut Notre Dame (middelbare school), net voorbij de ingangspoort aan de linkerkant tegen de binnenkant van de muur.

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer