Gedenkteken voor Circuit des Ardennes en baron de Crawhez

Op deze rotonde staat een recent monument om het Circuit des Ardennes te herdenken.

Nabij het rond punt staat ook een ouder gedenkteken ter herdenking van dit evenement. Op 12 juli 2002 werd een extra gedenkplaat aangebracht op dit monument, door de provincie Luxemburg, de stad Bastogne en de Royal Automobile Club de Belgique.

Volgens een informatiebord op het rond punt is baron Pierre de Crawhez (†1874, °1925) in 1902 gestart met de autorace Circuit des Ardennes, toen de eerste autorace ter wereld in een gesloten circuit. In 1907 werd deze race de laatste maal georganiseerd, Spa nam het later over met de races in Francorchamps.

Oorspronkelijk was de familie de Crawhez een paardenfamilie (race- en jachtpaarden met grote reputatie) en gingen Jean en vooral Pierre de Crawhez helemaal loos toen de automobiel in hun leven kwam. Elk jaar nieuwe auto’s van de duurste soort, en in vergelijking met Pierre de Caters raakte het geld niét op…

Zoal vele autofanaten geraakte baron Pierre de Crawhez geïnteresseerd in de vliegerij. Zijn eigen vliegtuig (toen al een eendekker) werd tentoon gesteld op het achtste Automobielsalon waar ook een afdeling aan de luchtvaart was gewijd. De tentoonstelling vond plaats van 16 tem 25 januari 1909, er waren ook toestellen te zien van Pierre de Caters en Adhémar de la Hault.
Baron Jean de Crawez was een van de initiatiefnemers van de oprichting van de L’Aéroclub de Liège-Spa, op 19 december 1908.

Verdere informatie over de luchtvaartactiviteiten van baron Pierre de Crawez ontbreekt. Het is bijvoorbeeld niet zeker of Pierre de Crawhez één of meerdere vliegtuigen heeft gebouwd. We vragen ons ook af of het vliegtuig dat getoond werd op de tentoonstelling van 1909 geen project is van beide broers.

Met dank aan Nick Jonckheere.

Beelden: © Frans Van Humbeek, 20/07/2019
Datum registratie:
19/09/2019
Locatie:
Gedenkteken Circuit des Ardennes en baron de Crawhez
Adres:
Rotonde Rue Joseph Renquin, Rue de Wiltz, Chaussée d’Arlon, Rue des Scieries.

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer