Tien Amerikaanse militairen lieten het leven toen hun B-17 41-24601 XK-P hier op 13 jauari 1943 neerstortte ter hoogte van de wijk Groene Boomgaard. Hert B-17 Memorial Comité plaatste op de splitsing van de Clamarastraat en de Burgwerg een mooi monument, het is een origineel ontwerp van architect Wouter Robbe. Bij het monument staat een plaat met de namen van de bemanningsleden: Piloot 1/Lt Conrad J. Hilbinger, Co-piloot 2/Lt Robert M. Anderson, bommenrichter 2/Lt Arthur P. Halbrooks, navigator 2/Lt John J. Kelliher, radio-operator S. Sgt Joseph B. Anderson, rugkoepelschutter S/Sgt Ward H.
Onderzoeker: Fernand Dejonghe
Kapel voor Adj-Vl Jozef Peeraer en Adj-Vl Eric Verscheure, Spitfire XIV SG93 en SG95
door webmasterdoor webmasterOp 3 augustus 1953 kwamen Adjudant Vlieger Eric Verscheure en Adjudant Vlieger Jozef Peeraer om het leven bij een vliegongeval. Gabriël Maes was toen 17 jaar en getuige van het ongeval. De vader van Gabriël kwam met het idee om ter ere van de piloten een kapel te bouwen aan de zijgevel van hun huis. In oktober 1953 werd de kapel ingehuldigd, er kwamen ongeveer 1500 mensen naar de roerende plechtigheid.
Monument voor burgerslachtoffers bombardementen Sint-Michiels en slachtoffers twee wereldoorlogen
door webmasterdoor webmasterHet werd ondermeer opgericht ter nagedachtenis van de omgekomen burgerbevolking van het bombardement op het marine-radiostation dat gevestigd was in het kasteel Ter Linden. Het bombardement vond plaats op 28 mei 1944.
Info: F. Dejonghe
Dit monument voor de bemanning van de B-17G “The Lonesome Polecats” staat in Langemark. Het toestel van de 457BG 748 BS (8th Air Force) zou op 3 februari 1945 een noodlanding gemaakt hebben nabij de Ieperstraat ter hoogte van de hoeve van Frans Deraedt. Het was door Flak geraakt na een aanval op Berlijn, de bommenwerper verloor hoogte na verlies van twee motoren. Er werd een noodlanding uitgevoerd , de bemanning was ongedeerd. Na een pauze in een herberg werden ze naar het Franse Merville overgebracht vanwaar ze de volgende dat met een ander vliegtuig vertrokken naar hun basis.
Dit monument werd geplaatst op de hoek van de Oudebruggeweg en de Zomerweg. Op 1 december 1943 stortte hier de B-17F 41-24557 JD-O “Damn Yankee” neer, hij kwam terug van een bombardementsvlucht op Solingen in het Ruhrgebied. De bommenwerper had de formatie moeten verlaten en vloog alleen op lage hoogte toen hij werd aangevallen door twee Fw 190. Vijf bemanningsleden van de “Damn Yankee” werden gedood, vijf anderen konden zich redden met hun parachute. De Duitsers namen vier bemanningsleden gevangen, piloot Bruce Sundlin kon dank zij de hulp van de plaatselijke bevolking ontkomen.
Op 12 augustus 1951 werd in Koksijde een monument in de vorm van een vuurtoren opgericht ter ere van de Belgische en geallieerde vliegeniers omgekomen tijdens de twee wereldoorlogen. Op de sokkel staat een vers van Karel Van de Woestijne: “Als een meeuw uit een storm-zwerk is hij gevallen.” Het monument is versierd met twee bas-reliëfs van beeldhouwer J. Witterwulghe (Brussel, 1883-Ukkel, 1967.) Het ene beeldhouwwerk is dat van een zittende moeder en kind, wijzend naar een dalend vliegtuig. Een tweede reliëf stelt de gevleugelde overwinningsgodin voor die voor enkele vliegtuigen uitvliegt.
Voorbij de ljzertoren te Kaaskerke (Diksmuide), neemt men de eerste straat rechts, (Kapellestraat). We komen eerst voorbij de St.-Jacobskapel. Een 500 à 700 meters in die straat bemerkt men aan de rechterkant temidden van de akkers een kapel, “Het Vliegenierskapelletje”.
Een aarden weg voert er naar toe. Het ligt tussen bomen en struiken in de schaduw van de ljzertoren. Het is opgericht op de plaats waar op 12 mei 1917, Sgt Vlieger Paul de Goussencourt en zijn,waarnemer, Ltn Léon De Cubber in een Farman MF40 het leven lieten.