Kapel voor Adj-Vl Jozef Peeraer en Adj-Vl Eric Verscheure, Spitfire XIV SG93 en SG95

Op 3 augustus 1953 kwamen Adjudant Vlieger Eric Verscheure en Adjudant Vlieger Jozef Peeraer om het leven bij een vliegongeval. Vermoedelijk kwamen hun Spitfires XIV SG93 en SG95 van de Jachtvliegschool van Koksijde tijdens een trainingsvlucht met mekaar in botsing. Het toestel van Eric Verscheure boorde zich in de grond, Jozef Peeraer probeerde nog een noodlanding te maken maar overleefde de klap niet.

Landbouwer Gabriël Maes was toen 17 jaar en getuige van het ongeval. Hij kwam later in contact met de familie van de overleden piloten. De vader van Gabriël kwam met het idee om ter ere van de piloten een kapel te bouwen aan de zijgevel van hun huis op de hoek van de Nachtegaalstraat en de Jacobshoekstraat (Nachtegaalstraat 27.) In oktober 1953 werd de kapel ingehuldigd, er kwamen ongeveer 1500 mensen naar de roerende plechtigheid.

De kapel staat er nog steeds en wordt mooi onderhouden door Gabriël en zijn echtgenote. We werden daar trouwens heel hartelijk ontvangen en men vertelde ons dat de familie van de overleden piloten nog altijd de kapel bezocht.
Het was mooi om zien hoe dit gezin de gedachtenis aan overleden piloten in ere houdt.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 07/06/2006
Datum gebeurtenis:
03/08/1953
Datum inhuldiging:
10/1953
Datum registratie:
06/07/2006
Locatie:
Kapel voor Adj-Vl Jozef Peeraer en Adj-Vl Eric Verscheure, Spitfire XIV SG93 en SG95
Adres:
Tegen de gevel van het huis op de hoek van de Nachtegaalstraat en de Jacobhoekstraat, Merkem, Houthulst
Lengtegraad:
2°54’05.2″E
Breedtegraad:
50°57’39.4″N

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer