Trident klaar voor het EK

Zaventem, 5 juni 2016. Wanneer deze fotoreportage op onze website verschijnt, is het EK voetbal in Frankrijk afgetrapt en hebben de Rode Duivels hun eerste wedstrijd tegen Italië al achter de kiezen. Net zoals de voorbije jaren blijft Brussels Airlines de officiële carrier van onze nationale voetbalploeg, dit jaar werd er ook gekozen om een Airbus A320 van SN om te toveren in een echte logojet van het nationale elftal. In een spuithal in het Tsjechische Ostrava maakte de OO-SNA de metamorfose tot ‘Trident’; de link naar de Rode Duivels mag duidelijk zijn. In tegenstelling tot waar er achter de meeste special paints studiebureaus en dergelijke schuilgaan, werd Trident helemaal ontwikkeld naar ideeën van Rode Duivels en hun fans. Blijkbaar was het Vincent Kompany himself die koos voor een volledig rood vliegtuig als ambassadeur van de Duivels.

In de late uurtjes van 3 april arriveerde de OO-SNA in zijn nieuwe jasje op Brussels Airport. Normaal gesproken volgt er dan een uitgebreide event met persvoorstelling, maar de naweeën van de aanslagen van 22 maart gooiden roet in het eten. De directie van Brussels Airlines vond het niet opportuun om een groots mediaspektakel op te zetten en besliste om het toestel de dag nadien op een ingetogen manier aan het eigen personeel voor te stellen, met respect voor de slachtoffers van 22/03. Op 5 juni, daags voor de start van het EK, kreeg nu ook het grote publiek de kans om met Trident kennis te maken. Een 500-tal genodigden, voetbalfans en vliegtuigspotters waren welkom om de nieuwe blikvanger van nabij te komen inspecteren. Door Brussels Airlines en de partners van de voetbalbond werd er randanimatie voorzien. Er was opnieuw feest op Brussels Airport. Een impressie…

Giovanni Verbeeck

 • Zelf kreeg ik A320 OO-SNA in het opvallende kleurenschema voor het eerst voor de lens op 12 april van dit jaar, een week nadat het omgeschilderd werd. Het toestel blijft tot 2022 in deze beschildering rondvliegen en zal naast reguliere lijndiensten van Brussels Airlines ook vliegen bij alle uitwedstrijden van de nationale voetbalploeg.

   

 •  
 • Vijfhonderd (voetbal)fans verzamelden op 5 juni rondom Trident om het toestel van nabij te kunnen bezichtigen op de tarmac aan loods 117. Met startbaan 25R in gebruik werden ze om de paar minuten getrakteerd op opstijgende toestellen. Een belevenis voor de (zowel grote als kleine) kinderen.

 •  
 • Aanschuiven om aan boord te kunnen gaan van de OO-SNA. Cockpit- en cabinepersoneel van Brussels Airlines antwoordden er op alle vragen van de fans. Gelukkig werd er vier uur uitgetrokken voor dit event zodat iedereen ruimschoots tijd had voor een rondleiding.

 •  
 • Brussels Airlines nodigt fans en spotters uit om hun foto’s van Trident met de rest van de wereld te delen op sociale media door middel van de hashtag “#snreddevils”. Een greep uit het aanbod vind je hier

 •  
 • Er werd randanimatie voorzien door Brussels Airlines en partners. Voor de kleine fans was er schmink voorzien, de iets groteren konden hun blikje bier met afbeelding van hun favoriete duivel gaan ophalen. Een friet met mayonaise ging er bij elke liefhebber wel in.

 •  
 • Ballonnen-blazen-in-rodeduivelsthema stond ook op het programma.

   

 •  
 • Of wat dacht je van een potje straatvoetbal terwijl je wacht tot het jouw beurt is om de Airbus te bezoeken? 

 •  
 • De cockpit was meteen het eerste wat we te zien kregen aan boord van de OO-SNA. Opvallend is de sticker “Attention when docking please”, die de crew eraan herinnert dat ze met het speciale toestel onderweg zijn. Het kleurenschema van de Trident mag dan visueel aantrekkelijk zijn, de radar van het VDGS (Visual Docking Guidance System) dat gebruikt wordt bij het intaxiën op de parkeerpositie herkent het toestel niet altijd even makkelijk en een aanrijding is snel gebeurd… Een verwittigd piloot is er twee waard.

 •  
 • Overzicht van de cabine. De zogenaamde “overhead bins”, de kastjes waarin tijdens de vlucht de handbagage geplaatst wordt, werden voorzien van afbeeldingen van ondermeer de huidige selectie spelers en de technische staf.

 •  
 • Maar ook enkele superfans mochten niet ontbreken in het interieur van het toestel. Ook interesse in Trident? Op deze pagina van Brussels Airlines kom je meer te weten over het toestel én vind je een overzicht van waar en wanneer het toestel te zien zal zijn. Hou die camera’s alvast klaar!

   

 •  
Picture of Giovanni Verbeeck

Giovanni Verbeeck

is al enkele jaren professioneel actief in de wereld van de luchtvaartoperaties, meer bepaald in de vliegtuigafhandeling. Zijn interesses binnen het team gaan dan ook voornamelijk uit naar de airlines en de general aviation. Ook fotografie – en dat hoeven niet alleen vliegtuigen te zijn – is een van zijn passies.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer