Meeting Creil: een voorsmaakje van de Belgian Air Force Days

Creil, 29 mei 2016. Airshows in eigen land zijn er door allerhande omstandigheden nog amper, maar de meetings die nog georganiseerd zijn er wel van hoge kwaliteit. Wie als luchtvaartliefhebber meer van het betere acrobatie- en vliegwerk wil zien moet dus noodgedwongen uitwijken naar het buitenland. Zo trokken wij naar Creil in de regio Picardië voor een van drie “Meetings Aériens” die georganiseerd worden door de Franse luchtmacht. Voor ons een voorsmaakje van de Belgian Air Force Days die straks op 24 en 25 juni in Florennes worden georganiseerd.

Base Aérienne 110 (BA110) Creil ligt even ten noorden van Parijs en bestaat dit jaar precies een eeuw. De basis huisvest drie transport squadrons: ET 1/62 ‘Vercors’, ET 3/62 ‘Ventoux’ beide uitgerust met CASA CN235’s. En tenslotte het ET 3/60 ‘Esterel’ dat is uitgerust met diverse wide-body Airbussen die opereren vanaf de Parijse Charles De Gaulle luchthaven. Het eeuwfeest van de basis stond ook in het teken van de sluiting. Eind van de zomer 2016 zullen alle CN235s verhuizen naar de vliegbasis van Evreux.

Tom Brinckman

 • Een imposante poortwachter bij het binnenrijden van de basis na een grondige veiligheidscheck. Een Mirage IV (P-59) van het gewezen strategische verkenningssquadron (ERS 1/91 ‘Gascogne’). Dit toestel vloog op 23 juni 2005 de laatste vlucht van dit type binnen de Franse luchtmacht vanaf de luchtmachtbasis van Mont-de-Marsan. Dit specifieke toestel was trouwens ook al te gast op de spottersdag in Kleine Brogel in 2004.

  Het Mirage IV-programma werd op 28 november 1956 gelanceerd als nucleaire bommenwerper. Vanaf 1995 werden nog vijf vliegtuigen in dienst gehouden voor lange-afstand verkenningsmissies en elektronische oorlogsvoering. De imposante machine van bijna 32 ton vloog tot twee keer de snelheid van het geluid.

 •  
 • Poolse MIG29’s en Belgische F-16’s broederlijk naast elkaar. Helaas moesten beiden hun geplande demo annuleren door de weersomstandigheden. Grijs was helaas het kernwoord voor de meeting in Creil. Een openingsweekend in mineur van het display seizoen voor onze piloot Gizmo en zijn team. De dag ervoor in het Poolse Poznan waren de omstandigheden wel perfect voor de show. Maar we zullen Gizmo en de Mig-29 van de Polen wel aan het werk zien tijdens de Belgian Air Force Days. Dit gevechtsvliegtuig van de stal Mikoyan-Gurevich werd in 1977 voor de eerste maal gevlogen en kreeg door de NAVO de codenaam "Fulcrum". In Polen werd het vanaf 1989 ingezet en is vandaag actiever dan ooit bij internationale oefeningen of opdrachten zoals Baltic Air Policing. Updates aan de Poolse MiG-29 vloot betekenen dat er nog niet gedacht wordt aan zijn vervanging en ze minstens tot 2028 zullen blijven vliegen.

 •  
 • In de statische tentoonstelling van de vliegtuigen vinden we ook een Duitse Eurofigher Typhoon broederlijk naast een Franse Rafale, een Blériot XI en een Fokker DR.1. Bij deze vier werd er trouwens ook een ceremonie gehouden ter herdenking van de 100ste verjaardag van de Slag bij Verdun die het leven kostte aan 300.000 mensen.

  De Typhoon is eveneens in de running om onze F-16 te vervangen en wordt tijdens de Belgian Air Force Days voorgevlogen door het solo display team van de Italiaanse luchtmacht en de Royal Air Force. De Duitse Luftwaffe zal een toestel naar Florennes sturen om op de grond te laten bewonderen.

 •  
 • Nog een mogelijke vervanger van onze F16: de Dassault Rafale. Het multirole jachtvliegtuig bij de Franse luchtmacht. Net als de andere mogelijke kandidaten staat ook het Rafale solo display team op de lijst om een demonstratie te geven in Florennes.

 •  
 • Een meeting in Frankrijk zonder Patrouille de France, het is bijna ondenkbaar. In de voormiddag kwam de patrouille aan op de vliegbasis, maar toen al was duidelijk dat het spannend zou worden voor een demonstratie. Vier piloten zijn in de namiddag toch opgestegen om een verkenningsvlucht uit te voeren, maar de zichtbaarheid was beneden de minima om veilig hun show te brengen. Herkansing op de Belgian Air Force Days voor deze Alpha Jets.

 •  
 • De C-160 Transall is de vaste begeleider van de Patrouille de France en zal dus wellicht ook opduiken in Florennes. Zoals de stickers duidelijk maken is het toestel al bijna 50 jaar in dienst bij de Franse – en Duitse luchtmachten. Het doet daarnaast ook dienst bij de Turkse luchtmacht en heeft even in Zuid-Afrika gevlogen.

  Binnen afzienbare tijd zal de Transall vervangen worden door de A400M waarvan de eerste toestellen al in dienst zijn. In 2019 mogen we normaal het eerste toestel binnen onze luchtmacht ontvangen. Op de Belgian Air Force Days krijgen we trouwens een voorsmaakje met de komst van een Franse A400M in de statische show.

 •  
 • In grijze weersomstandigheden een hoogtepunt van de show. De patrouille Ramex Delta met twee Mirage 2000N’s gaf door de weersomstandigheden geen full display, maar maakten enkele snelle passages met naverbrander aan bijna 1.000 km per uur op 70 meter hoogte. Hun normaal programma is een demonstratie van tactische manoeuvres die het smaldeel 2/4 ‘la Fayette’ smaldeel dagelijks uitvoert voor hun nucleaire afschrikkingsmacht. Naast de nucleaire capaciteit met de ASMP raket zijn ze ook in staat om conventionele en lasergeleide wapens af te werpen.

 •  
 • De piloten van Ramex Delta maken deel uit van de forces aériennes stratégiques van de Franse luchtmacht en hebben tussen de 1.600 en 3.200 vlieguren op hun actief, waaronder ook enkel gevechtsmissies. Helaas had de voorziene speciale beschilderde Mirage ter ere van de 100ste verjaardag van het ‘La Fayette’-smaldeel technische problemen en werd de beperkte demonstratie door twee gewoon gecamoufleerde toestellen afgewerkt. 2016 is trouwens het laatste seizoen van deze patrouille.

 •  
 • Naast de F-16 van onze luchtcomponent mochten ook de kapiteins Beckers en Soenens van het A109 solo display team hun airshow seizoen aftrappen. De Meeting in Creil was de eerste van zeven displays die ze in binnen- en buitenland zullen vliegen. Defensie beschikt over dertien “Light Utility Helicopters” van het type A-109 waarvan er acht gemoderniseerd worden om te kunnen opereren onder “Instrument Flight Rules”. Binnenkort wordt er trouwens nog een special paint van de 1ste Wing voorgesteld van de hand van dezelfde grafisch ontwerper als deze van het demo team.

 •  
 • Niet meteen een deelnemer aan de Belgian Air Force Days, maar deze Airbus A340 is af en toe te gast in ons land. Zo was hij de vrijdag voor de meeting in Creil nog op Brussels Airport te zien. Een unieke overvlucht van een van de drie A340’s in Franse dienst bij het ‘Escadron de transport 03.060 Estérel’. Dit smaldeel is gestationeerd op de luchthaven Parijs-Charles de Gaulle, maar valt wel onder het commando van BA110 Creil.

 •  
Picture of Tom Brinckman

Tom Brinckman

Is de Hangar Flying webmaster en afkomstig uit Sint-Michiels Brugge. Hij is actief als grafisch medewerker en freelance (pers)fotograaf. Op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door militaire en kleine luchtvaart. Die luchtvaartpassie combineerde hij samen met fotografie. Als fotograaf en reporter gaat hij op zoek naar sterke beelden en verhalen uit de Belgische luchtvaart. Je kan hem ook vaak op airshows in binnen - en buitenland vinden... of met de neus in een goed (luchtvaart)boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer