Poncelet Fly In Hoevenen

Hoevenen, 8 september 2012. Fly Ins heb je in verschillende vormen en maten. De Oldtimer Fly In in Diest is ongetwijfeld de grootste, de Poncelet Fly In op het vliegveld van Hoevenen (EBHN) is zeker de nieuwste. Dit weekend waren vliegtuigen met een Poncelet-schroef – maar ook diegene zonder – welkom op dit sympatiek vliegveld ten noorden van Antwerpen.

De firma Poncelet (http://www.ets-poncelet.com/) is een stukje Belgisch industrieel erfgoed. In 1932 begon Paul Poncelet met de fabrikage van houten schroeven voor vliegtuigen. Later werden ook boten en zelfs vliegtuigen aan het productgamma toegevoegd. Wanneer Roger Poncelet het bestuur van de firma overneemt in 1984 gooit hij het roer om. Windmolens en andere alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen zijn de toekomst.

De core business, namelijk het produceren en restaureren van (houten) vliegtuigschroeven, blijft uiteraard bestaan. Vooral verzamelaars van oldtimers en binnen- en buitenlandse luchtvaartmusea doen beroep op de kennis en ervaring van Poncelet om hun toestellen van een nieuwe schroef te voorzien. Eigenaars van een Poncelet-boot, die hun drijvende pareltjes willen laten restaureren, kunnen ook een gebruik maken van de expertise van Poncelet.

Wie meer wil weten over dit Belgisch bedrijf kan doorklikken naar het artikel (https://www.hangarflying.eu/nl/node/76) dat Hangar Flying redacteur Jean-Pierre Decock in 2008 maakte over Poncelet.

Peter Snoeckx en Kevin Cleynhens

 • Bij Poncelet maakten ze niet alleen vliegtuigen en schroeven, ook boten liepen er van de band. Ieder jaar is er een samenkomst van de bezitters van dergelijk houten pareltjes. De traditie wil dat de winnaar van de vorige bijeenkomst de nieuwe moet organiseren. Op 1 en 2 september 2012 organiseerde Stefan Lauwers de Poncelet meeting in het Nederlandse Drimmelen. Uit deze bijeenkomst is de Fly In gegroeid. (Foto: Peter Snoeckx)

 •  
 • Organisator Stefan Lauwers (links op de foto) heeft in totaal drie Poncelet boten en wou ook iets doen rond het luchtvaart-aspect naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de firma Poncelet. De trofee, een houten Stampe schroef op schaal 1/2, wordt gedragen door Christian Vanden Broeck. De winnaar van de schroef moest een eenvoudige navigatie-oefening uitvoeren naar het veld van bio-boer Joris en daarbij enkele vragen oplossen. (Foto: Kevin Cleynhens)

 •  
 • Ook voor zijn paramotor ging Stefan Lauwers te rade bij Poncelet. De kunststof schroef werd vervangen door een op maat gemaakte houten Poncelet schroef. Christian Vanden Broeck legde uit dat je zo’n kunststof schroef niet zomaar door een houten exemplaar kan vervangen. Je moet de vorm en trek – of in dit geval duw – kracht exact kopiëren. (Foto: Peter Snoeckx)

 •  
 • Op zondag bracht Roger Poncelet (links in beeld) een bezoekje aan de bijeenkomst. Een van zijn medewerkers, Christian Vanden Broeck, was het hele weekend aanwezig op de happening! (Foto: Peter Snoeckx)

 •  
 • Op zaterdagnamiddag maakten deze tweedekkers hun opwachting na een korte vlucht uit Deurne. (Foto: Kevin Cleynhens)

 •  
 • Deze Britse geregistreerde SV4B (cn 21) uit 1945 wordt aangedreven door een Gipsy Major motor, in combinatie met een Poncelet schroef. (Foto: Kevin Cleynhens)

 •  
 • Deze SV-4 heeft een échte Poncelet-schroef. Een schroef voor dit vliegtuigtype wordt nog zo’n 6 keer per jaar gemaakt. De basisvorm wordt ondertussen met een CNC-machine gefreesd, maar de afwerking blijft handwerk. Het aanbrengen van de wapening (het metalen stuk op de aanvalsboord) is zeer tijdrovend. Typisch aan een Poncelet schroef is dat deze door een coating volledig vlak lijkt te liggen met het hout. Het duurt een week om een schroef voor de SV-4 volledig af te werken.

  Naast de SV-4 worden natuurlijk ook voor andere vliegtuigtypes schroeven gemaakt. Omdat deze minder vaak verkocht worden, is het economische gezien niet rendabel om de CNC-machine volledig te herprogrammeren. Deze schroeven worden dan ook volledig met de hand vervaardigd. Men krijgt frequent opdrachten voor het Musée de l’Air et de l’Espace in Le Bourget nabij Parijs, het luchtvaartmuseum in Brussel en natuurlijk voor private verzamelaars. (Foto: Peter Snoeckx)

 •  
 • Deze Boeing Stearman in de kleuren van de US Navy had bijzonder veel bekijks. (Foto: Kevin Cleynhens)

 •  
 • Natuurlijk waren er niet alleen oldtimers. Zaterdag waren er 20 bezoekende toestellen. Deze Nederlands geregistreerde SportCruiser was een van de 25 bezoekers op zondag. (Foto: Peter Snoeckx)

 •  
 • De vliegclub van Hoevenen (www.ebhn.be) stelde haar vliegveld graag ter beschikking van de organisator. De club deelt het terrein met de Paraclub Hoevenen (www.paraclubhoevenen.net). De met een turbine uitgeruste Cessna 206 brengt zes parachutisten in 20 minuten naar 12.000 voet. Op deze zonnige en (bijna) windstille dag was de machine erg in trek bij de liefhebbers van deze sport. (Foto: Kevin Cleynhens)

 •  
Picture of Peter Snoeckx

Peter Snoeckx

is al meer dan dertig jaar actief in de lichte luchtvaart. Hij ging solo op z’n vijftiende in een Nederlands zweefvliegtuig. Ondertussen staan er meer dan 600 uur in z’n logboek, op zwevers, motorvliegtuigen (SE, ME, IFR), ULM’s en zelfs met parapente en paramotor. Peter was de initiatiefnemer van flyforfun.be, de site die sinds begin 2010 samenging met Hangar Flying.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer