Impressie 2020 – Deel 1: Civiel

Werchter, 31 december 2020. Zeggen dat 2020 een uniek jaar geweest is, is een understatement. Het Covid-virus legde het openbare en economische leven gedurende maanden stil. De luchtvaart is nog steeds een van de zwaarst getroffen sectoren en er is nog niet meteen licht aan het eind van de tunnel. De komst van het vaccin brengt hopelijk soelaas.

Dat weerhield er ons echter niet van om ook dit jaar een overzicht van interessante bezoekers op enkele Belgische luchthavens te brengen. 2020 wordt vooral het jaar van boomend vrachtvervoer, zowel in volvrachtvliegtuigen als in passagiersvliegtuigen.

 

In dit eerste deel belichten we de civiele bezoekers op de Belgische luchthavens, in het tweede deel volgende maand komen de interessantste cargo, VIP en militaire toestellen aan bod.

 

Kevin Cleynhens / Giovanni Verbeeck

A6-BLN

 

Etihad Airways heeft een aantal toestellen voorzien van speciale beschilderingen om haar bestemmingen te promoten. Hier zien we de Boeing 787-9 Dreamliner A6-BLN landen op Brussels Airport in een speciale Choose Saudi Arabia beschildering. (Foto Kevin Cleynhens)

A7-BAX

 

Qatar Airways Boeing 777-3DZ(ER) A7-BAX draagt speciale 2022 FIFA World Cup kleurtjes en kon gefotografeerd worden op de luchthaven van Luik. Aan boord gevonden zich geen passagiers, uitsluitend cargo. (Foto Kevin Cleynhens)

B-5923

 

Sichuan Airlines Cargo heeft reguliere vrachtvluchten op Brussels Airport, maar (nog) geen passagiersvluchten. Toch was deze Airbus A330-343 B-5923 er te spotten, voorzien van een speciale Wuliangye beschildering. Wuliangye is een Chinees merk van sterke dranken en likeuren. (Foto Kevin Cleynhens)

B-5945

 

Deze Airbus A330-343 B-5945 kon in 2020 ook op Brussels Airport gespot worden, voorzien van een speciale 31st Summer Universiade 2021 Chengdu beschildering. De zon was gelukkig ook net van de partij! (Foto Kevin Cleynhens)

B-8962

 

Ook de kortere Airbus A330-200 van Sichuan Airlines werd dit jaar ingezet op de cargovluchten. (Foto Giovanni Verbeeck)

CN-RGJ

 

Royal Air Maroc maakt eveneens deel uit van de oneworld luchtvaartalliantie. Ter gelegenheid van de toetreding stak RAM de CN-RGJ, een van haar Boeing 737-8B6’en, in een speciaal jasje. (Foto Kevin Cleynhens)

CN-RNL

 

Eén van de eerste Boeing 737-7B6’en in de nieuwe kleuren van Royal Air Maroc (CN-RNL) maakt gebruik van de thrust reversers op baan 25L. (Foto Kevin Cleynhens)

EC-MLP

 

In het voorjaar 2020 stuurde Iberia de EC-MLP, een van haar Airbus A330-202s genaamd Lima, naar Brussel. Het was voorzien om in de eerste maanden van 2020 meerdere Iberia widebodies, waaronder trainingsvluchten met de nieuwe Airbus A350-900, in te zetten op de lijn uit Madrid, maar daar stak Corona een stokje voor. (Foto Kevin Cleynhens)

EI-NEU

 

Een van de laatste interessante bezoekers in Brussel voor het land op slot ging, was deze Boeing 787-9 EI-NEU van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Neos. (Foto Kevin Cleynhens)

ET-AVB

 

Ethiopian Airlines gebruikt de Airbus A350-941 ET-AVB voor vrachtvluchten tussen Addis Ababa en Brussel. Het toestel draagt de naam Gelada Baboon, een primaat verwant aan de baviaan die leeft op de Ethiopische hooglanden. (Foto Kevin Cleynhens)

G-FDZG

 

In afwachting van de aflevering aan de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia staat deze Boeing 737-8K5 G-FDZG geparkeerd op Brussels Airport. De machine vliegt ondertussen bij Belavia als EW-544PA en vloog voordien bij TUI en Thomson. (Foto Kevin Cleynhens)

G-VZIG

 

En plots waren Dreamliners van Virgin Atlantic vaak geziene gasten op Brussels Airport. De Britten startten een luchtbrug tussen Londen en Brussel. Er wordt uitsluitend vracht vervoerd. Naar goede gewoonte krijgen de toestellen van VS een rinkelende naam uit de popcultuur aangemeten en dat is voor deze G-VZIG ‘Dream Jeannie’ – met een hint naar Bowie’s personage Ziggy Stardust – niet anders. (Foto Giovanni Verbeeck)

HB-JDA

 

In 2020 namen heel wat luchtvaartmaatschappijen hun eerste Airbus A320neos in dienst. Swiss was er een van en stuurde hun HB-JDA genaamd Engelberg naar Brussel op de vlucht uit Zürich. Engelberg is een gemeente in het Zwitserse kanton Obwalden en dankt zijn populariteit aan de het wintertoerisme. De gemeente was kandidaat-stad voor de olympische winterspelen van 1928, maar moest die eer aan Sankt Moritz laten. (Foto Kevin Cleynhens)

HZ-AR25

 

Saudi Arabian Airlines zette de Boeing 787-10 Dreamliner HZ-AR25 in op vrachtvluchten tussen Saudi Arabië en België. Op de achtergrond zie je de in aanbouw zijnde loodsen van de militaire luchthaven van Melsbroek. (Foto Kevin Cleynhens)

N378AX

 

Anno 2020 beginnen Boeing 767’s een zeldzame verschijning te worden. Omni Air International was in februari op Brussels Airport aanwezig met N378AX op een chartervlucht. (Foto Giovanni Verbeeck)

N12010

 

United Airlines introduceerde de afgelopen jaren de lange versie van de Dreamliner, de 787-10, in de vloot én kwam met een fris nieuw kleurenschema op de proppen. De langere Dreamliners waren tijdens de zomer en het najaar vaak present op cargoruns van en naar de VS. (Foto Giovanni Verbeeck)

OO-ABB

 

De Airbus A340-313 OO-ABB werd voorzien van reclame voor Guadeloupe en Martinique, twee bestemmingen die men vanaf de winter 2020 wilde aanbieden vanuit België. Aan de linkerzijde toont men beelden uit Martinique, op de rechterzijde beelden uit Guadeloupe. (Foto Kevin Cleynhens)

OO-SNG

 

De Airbus A320-214 OO-SNG van Brussels Airlines werd op 20 februari 2020 overgevlogen van Brussel naar Praag. Daar vervoegde het toestel de vloot van Czech Airlines als OK-HEU. (Foto Kevin Cleynhens)

PH-DWS

 

ASL Airlines huurt deze Embraer ERJ-135LR PH-DWS van Air Charters Europe (ACE)/JetNetherlands. ASL Fly Executive voerde er vluchten mee uit tussen Brussels Airport en Ibiza (zie ook het artikel dat we daarover brachten in juli). (Foto Kevin Cleynhens)

SP-LNC

 

Solidarnosc maakt reclame voor hun Śliwka Nałęczowska (gekonfijte pruimen in pure chocolade, voor de liefhebbers) op een Embraer ERJ-195LR SP-LNC van LOT Polish Airlines. (Foto Kevin Cleynhens)

SU-GFK

 

EgyptAir werkte in 2020 aan de vernieuwing van haar narrowbody vloot. De Egyptische nationale luchtvaartmaatschappij koos daarbij voor de A320neo, waarbij de SU-GFK in december 2020 gefotografeerd werd op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

SX-NEO

 

Aegean Airlines nam in december 2019 haar eerste A320neo in ontvangst. De eerste A320-271N SX-NEO was in 2020 geregeld op Brussels Airport te zien. (Foto Kevin Cleynhens)

S7-VEV

 

Deze Air Seychelles A320-251N S7-VEV genaamd Veuve kwam op onderhoud in Brussel. Dit was ongetwijfeld de meest exotische bezoeker van 2020 op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

TC-SNU

 

Schaun das Schaf (Shaun the Sheep) is een populaire Britse stop-motion kinderserie die ook in Duitland erg in trek is. SunExpress stak TC-SNU, een van hun Boeing 737-800s, in een speciaal jasje op de film UFO-ALARM te promoten. (Foto Kevin Cleynhens)

TF-AAD

 

Einde van de rit voor deze 747-400 van Air Atlanta Icelandic. Het toestel was via Luik onderweg vanuit Saudi-Arabië naar de sloophamer. Alle verwijzingen naar laatste gebruiker Saudia zijn helaas al van de romp van de TF-AAD verwijderd, alleen het basic kleurenschema is een weggever voor de doorwinterde spotter. (Foto Giovanni Verbeeck)

T7-ME1

 

Middle East Airlines (MEA) nam in 2020 hun eerste Airbus A321neos in ontvangst. Alle A321neos werden ingeschreven in het luchtvaartregister van San Marino (T7-), waarbij de eerste T7-ME1 op 9 juli 2020 afgeleverd werd. (Foto Kevin Cleynhens)

UR-SQC

 

SkyUp Airlines was gedurende de zomermaanden geregeld te zien op Brussels Airport waarbij de maatschappij via hun thuisbasis in Oekraïne persoonlijke beschermingsgoederen aanvoerde uit China. Ze gebruikten een mix van Boeing 737-700, -800 en -900s. Hier hangt hun 737-8H6 UR-SQC voor RWY01 in Brussel. (Foto Kevin Cleynhens)

VP-BRA

 

767-300 VP-BRA van het Russische Azur Air was in december te bewonderen op het vliegveld van Luik. Het toestel vervoegde de vloot van de Russen in 2019 en vloog voordien bij El Al als 4X-EAL. Oorspronkelijk werd deze 767 in 2000 als OO-CTA aan CityBird afgeleverd. (Foto Giovanni Verbeeck)

ZA-BEL

 

Air Albania voerde met deze A319-132 ZA-BEL enkele vluchten uit tussen Tirana en Brussel om gestrande landgenoten terug thuis te krijgen. (Foto Kevin Cleynhens)

9H-JAI

 

Hifly Malta verhuurde de 9H-JAI, een van hun Airbus A340-313s, aan de Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Estelar. Eind januari 2020 liep de huur af en kwam het toestel naar Brussel voor onderhoud. (Foto Kevin Cleynhens)

9H-NEC

 

A320neo van Air Malta werd voorzien van extra ‘We’re back!’ titeltjes, na de herstart van de operaties die volgde op de eerste coronagolf. (Foto Giovanni Verbeeck)

9K-APE

 

De Airbus A330-243 9K-APE van Kuwait Airways was een van de meer zeldzame Covid-19 bezoekers op Brussels Airport. (Foto Kevin Cleynhens)

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer