Cathay Pacific verbindt Hongkong met Brussel

_65A5032.JPG

Zaventem, 25 maart 2018. Dertig jaar na de Vlaamse cultfilm ‘Gaston en Leo in Hong Kong’, kent Brussels Airport eindelijk een rechtstreekse passagiersverbinding met de Aziatische metropool. Sinds 25 maart vliegt Cathay Pacific (CX) wekelijks vier maal – op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag – tussen beide steden. Met jaarlijks 50.000 passagiers tussen het stedenpaar is het bijna vanzelfsprekend dat de nieuwe route een succes wordt.

Cathay Pacific, oprichtend lid van de oneworld alliantie, lijkt dit zomerseizoen aan een straffe expansie tussen Hongkong en verschillende Europese bestemmingen bezig; naast Brussel staan ook Kopenhagen en Dublin op de agenda. Rode draad doorheen het verhaal is de Airbus A350-900, de laatste telg in de vloot van Cathay, die steevast ingezet wordt op de nieuwe routes.

De Airbus A350 is het meest moderne Airbus widebody-toestel en biedt in de configuratie van Cathay Pacific plaats aan 280 passagiers. Het nieuwe, lichte design vertaalt zich in een vliegtuig dat een kwart zuiniger is dan vergelijkbare toestellen. Voor de reizigers bestaat het grootste verschil erin dat de cabinedruk aan boord van de A350 hoger is en het geluidsniveau aanzienlijk lager ligt, waardoor je net iets fitter op je bestemming arriveert, niet onbelangrijk na een vlucht van elf uur. Op dit moment beschikt CX over 22 toestellen met nog 26 stuks in het orderboekje van Airbus.

Met de nieuwe verbinding – een topbestemming, dixit Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport – wil Cathay Pacific inspelen op zowel de noden van zakenreizigers als van vakantiegangers. Hongkong, dat als speciale administratieve regio binnen China sinds de Britse overdracht in 1997 een grote autonomie behoudt, fungeert als toegangspoort tot China (en bij uitbreiding het Verre Oosten) in een vertrouwd (westers) kleedje. Voor Brussels Airport is Hongkong de zevende rechtstreekse verbinding met Azië.

Ook omgekeerd werkt de chemistry: de Chinese markt groeit snel en elk jaar bezoeken circa zeven miljoen Chinezen het oude continent. Cathay Pacific doet dan ook graag zijn duit in het zakje. James Ginns, Cathay Pacific General Manager voor Europa, verwoordt het als volgt: “We zijn trots dat we Hongkong, het hart van Azië, kunnen verbinden met Brussel, het hart van Europa”.

Tekst en foto’s: Giovanni Verbeeck

 • Voor  de inhuldiging van vlucht CX338 naar Hongkong organiseerde Brussels Airport naar goede gewoonte een event voor de pers en de vertrekkende passagiers. Anno 2018 kan je sociale media niet meer wegdenken. De leuze “Life Well Travelled”duidt op het belang dat Cathay hecht aan de kwaliteit van de geleverde service. Adviesbureau Skytrax waardeert het product van Cathay Pacific met een maximumscore van vijf sterren.

 •  
 • In de vertrekhal, ter hoogte van de check-in faciliteiten van Cathay, werden de reizigers getrakteerd op een traditionele Chinese leeuwendans, een symbolische manier om boze geesten te verjagen en geluk en voorspoed uit te dragen.

 •  
 • Aan de vertrekgate bereidden Chinese chefs een aantal typische gerechten waaronder verse knoedels met zoete en hartige vullingen. De infoborden op de achtergrond met historische foto’s schetsen een overzicht van de belangrijkste momenten in het meer dan zeventigjarige bestaan van de flag carrier van Hongkong.

 •  
 • Arnaud Feist beklemtoonde tijdens de verwelkoming van Cathay Pacific het belang van de verbindingen van Brussel met Azië. Kort na het wegvallen van Sabena was er immers geen enkele directe link meer met Aziatische bestemmingen, vandaag vlieg je vanop Brussels Airport rechtstreeks naar zeven verschillende steden in India, Japan en het Verre Oosten. De CEO hoopt dat Cathay haar vluchtschema snel zal kunnen uitbreiden naar een dagelijkse vlucht.

 •  
 • James Ginns sprak over de sterke uitbreiding van zijn maatschappij in Europa, het omvangrijke routenetwerk van Cathay Pacific en het superieure product dat ze de reizigers kunnen aanbieden.

 •  
 • Kris Peeters, Vice-Eerste Minister en Minister van Economie verwelkomt de nieuwe verbinding tussen België en Hongkong en is ervan overtuigd dat de directe vlucht de internationale handel tussen beide regio’s een sterke boost zal geven. 

 •  
 • Bijzonder Vertegenwoordiger voor Economische en Handelsaangelegenheden van Hongkong bij de Europese Unie, Shirley Lam, benadrukte de vele voordelen die haar thuisstad te bieden heeft aan Belgische en Europese reizigers. Niet alleen is Hongkong an sich een gastronomisch- en shoppingparadijs aangezien je er geen taks betaalt op consumptiegoederen, het is ook letterlijk de poort naar China en de rest van Azië.  

 •  
 • Na de toespraken wordt de route dan officieel geopend wanneer het lintje doorgeknipt wordt (met de daarbij horende gouden scharen).

 •  
 • Ook een stukje taart hoort hierbij, mooi gedecoreerd met een interpretatie van het Atomium en een junk, kenmerkende symbolen voor respectievelijk Brussel en Hongkong. Een model van de A350, net wat minder aerodynamisch dan het echte werk, mocht evenmin ontbreken.

 •  
 • Dankzij de lange grondtijd van vlucht CX339/338 (aankomst 06u55 – vertrek 13u10) kregen de gasten de mogelijkheid om de nieuwe A350 en het product van Cathay Pacific wat nader te inspecteren. De cockpit van het toestel behoudt de typische Airbus feel. De displays zijn opmerkelijk groter in vergelijking met zowel de Airbus narrowbodies als de A380. De cockpit voelt erg ruim en overzichtelijk aan, alsof de vele toeters en bellen uit de A380 nog verder gedigitaliseerd werden en schuilgaan in de glass cockpit. Elk van de grote schermen toont evenveel informatie als twee klassieke "staande" displays uit de oudere Airbus-reeksen met als belangrijkste voordeel dat de verschillende pagina’s naar eigen keuze van plaats kunnen gewisseld worden. Uiterst links en rechts, boven de sidesticks, vind je de schermen van het Onboard Information System (OIS). Hierin zit een Electronic Flight Bag (EFB) vervat en een hele resem aan toepassingen en documentatie die de piloten bijstaan tijdens het verloop van de vlucht maar die niet noodzakelijk zijn voor het vliegwerk zelf. Elke luchtvaartmaatschappij kan aan deze interface nog eigen tools toevoegen. Er is een transfer van data mogelijk vanuit het Flight Management-systeem en de avionica naar de OIS (bijvoorbeeld voor rapportering) maar niet in de andere richting, dit om te voorkomen dat bepaalde applicaties de vliegveiligheid van het toestel in gedrang brengen.

 •  
 • Cathay Pacific introduceerde onlangs een vernieuwd product in de verschillende cabines. In het interieur komen de hoofdzakelijk groene en grijze kleuraccenten van het corporate image van Cathay duidelijk naar voren. De nieuwe stoelen in de drie klasses tonen sober maar zijn voorzien van het performante Panasonic ex3 inflight entertainment-systeem en de nodige handigheidjes zoals stopcontacten, USB-poorten en een tablethouder voor reizigers die hun eigen mobiele toestel willen gebruiken tijdens de vlucht. De nieuwe Business-stoel (38 in totaal) biedt meer beenruimte dan voordien maar is wat smaller geworden.

   

 •  
 • Achteraan vinden we de verschillende Economy-cabines. De A350 beschikt over 28 Premium Economy-zetels in een 2-4-2-opstelling waarbij vooral de royale beenruimte in het oog springt. De foto toont het nieuwe Economy-product, de 214 stoelen staan geschikt in een 3-3-3-opstelling. Naast het standaard entertainmentsysteem kunnen reizigers ook gebruik maken van live satelliettelevisie met een keuze uit BBC, CNN en Euronews en kan men tegen betaling het internet raadplegen, hoog boven de wolken.

 •  
 • Een actiefoto van een Cathay Pacific A350-900 (B-LRF) bij de landing in Fiumicino, nog een Europese luchthaven waarop Cathay de nieuwste Airbus inzet. Samen met dochtermaatschappij Cathay Dragon (het voormalige Dragonair), die hoofdzakelijk binnen China en Azië actief is, en de 20 volvrachters van Cathay Pacific Cargo, bestaat de vloot van groep uit een 200-tal toestellen. Het netwerk telt meer dan 200 bestemmingen wereldwijd, met uiteraard een sterke focus op China en Azië.

 •  
 • Na het persbezoek aan het toestel worden de reizigers verzocht zich naar de gate te begeven en wordt de inscheping aangevat. De inhuldigingsvlucht, uitgevoerd door A350-900 B-LRU, vertrok stipt op tijd (13u10) en zonder lege zitjes richting Hongkong.

 •  
Giovanni Verbeeck

Giovanni Verbeeck

is al enkele jaren professioneel actief in de wereld van de luchtvaartoperaties, meer bepaald in de vliegtuigafhandeling. Zijn interesses binnen het team gaan dan ook voornamelijk uit naar de airlines en de general aviation. Ook fotografie – en dat hoeven niet alleen vliegtuigen te zijn – is een van zijn passies.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer