Voormalig WOII-vliegveld

De verkeersborden “Vliegplein” doen ons hier denken aan het reservevliegveld (Nr.32)van de Belgische Militaire Luchtvaart dat in 1939 werd aangelegd. Van oktober 1940 tot midden april 1941 werd het plein gebruikt door de Fiat G.50’s van de Corpo Aereo Italiano. De Duitse bezetter legde er taxibanen aan en bouwde er infrastructuur voor een volwaardige militair vliegveld geschikt voor bommenwerpers. In 1941 werd het plein gebruikt door III./JG53 en II./JG26. Na de bevrijding werd de startbaan door de geallieerden verlengd met PBS, taxibanen werden aangelegd in SMT. De eerste geallieerde eenheid die aankwam in Maldegem was de 135 Wing. Na de oorlog verloor het vliegveld haar functie en er werd een industriezone aangelegd. De foto werd genomen in de industriezone waar nog verschillende merkwaardige gebouwen staan die ons doen terugdenken aan dit oorlogsvliegveld.

Geert Beelaert meldde ons dat in augustus 2010 de laatste booghangar van Maldegem werd gesloopt. Een nog bestaande reeks bunkers dreigt te verdwijnen, op die plaats komt een weg van het vliegplein naar de N9. Er moet dringend prioriteit gegeven worden aan het behoud van de nog bestaande “Abstellboxen”, die zijn werkelijk uniek. De gemeente en de heemkring van Maldegem werden daarvoor gecontacteerd. We kregen volgend positief antwoord:

“Naar aanleiding van uw mailtje d.d. 30/08/2010 t.a.v. de burgemeester kan ik u melden dat – wat de vliegtuigloodsen op het terrein van Aimée De Rycke betreft – in het PRUP voor het Industrieterrein wel degelijk maatregelen werden genomen om ze te conserveren. Zo mag aan geen van beide loodsen worden geraakt of gewijzigd, de originele geschilderde opschriften langs de binnenzijde mogen in geen geval worden verwijderd. Ik hoop hiermee voldoende aan uw vraag tegemoet te zijn gekomen. Mocht u evenwel nog vragen hebben, of verduidelijking wensen, of u wenst melding te maken van bepaalde zaken, aarzel dan niet om mij te contacteren.
Isabel Ginneberge
Cultuurbeleidscoördinator
Gemeentebestuur Maldegem”

Hangar Flying wenst het gemeentebestuur te danken voor de correcte opvolging van dit dossier. De burgemeester beseft duidelijk dat het hier om erg waardevol luchtvaartpatrimonium gaat.

Beelden: © Paul Van Caesbroeck, 21/02/2006 | © Geert Beelaert, 08/2010
Datum registratie:
05/01/2006
Eigenaar:
Stad
Adres:
Vliegveld

Nog geen locatie toegevoegd

FEEDBACK

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door verder te surfen, stemt u in met ons Privacy & Cookie beleid. Accepteren Lees meer

'Deze Accepteren Lees meer